ZPH: 11. godišnja konferencija u Vukovaru 19. ožujka

Zajednica povratnika Hrvatske (ZPH) najavila je danas da će u Vukovaru 19. ožujka održati XI. konferenciju na kojoj će oko 90 izaslanika raspravljati o prijedlogu zakona o područjima od posebnoga državnog interesa i gospodarskom oživljavanju tih područja, osobito Vukovara. L

Pokroviteljica Konferencije ZPH bit će potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Zajednice Josip Kompanović.

Ističući važnost oživljavanja "gospodarski zapuštenih" područja od posebnoga državnog interesa, Josip Kompanović je podsjetio da je u tim područjima stopa nezaposlenosti više od 50 posto, odlaze mladi školovani ljudi, a pada i natalitet. Zajednica će na Konferenciji predložiti mjere koje bi zaustavile te negativne pojave.

Posebice je nezadovoljna radom Fonda za obnovu Vukovara, koji se financira iz državnog proračuna, a čiji se članovi godinu dana nisu sastali. Iako Vukovar ima Zakon o obnovi, nezaposlenost je velika, a do sada nije bilo uspješnih rješenja, zaključio je Josip Kompanović, dodajući da će Zajednica predložiti promjenu Zakona kako bi se gospodarstvo "grada heroja" pokrenulo s mrtve točke.

Zajednica će upozoriti i na probleme Hrvata iz BiH koji su se preselili u Hrvatsku privučeni raznim obećanjima, koja nisu ispunjena, rekao je Kompanović.

Zajednica povratnika Hrvatske pozvala je na XI. konferenciju i predsjednike Republike, Vlade i Sabora, ovlaštene ministre i ostale visoke goste.

(Hina) xmb ymć

Pročitajte više