Zrinka Šolić: Oboljela sam od multiple skleroze - meni marihuana pomaže

Şcreenshot: Bitno / Mreža TV

"OBOLJELA sam s trideset od težeg oblika multiple skleroze. Deset godina bolujem. Nisam mogla hodati, bila sam u teškoj depresiji, pokvario mi se vid, bila sam sasvim inkontinentna. Moja upornost iznenađivala je liječnike koji su se čudili što uopće hodam. Puno sam se bavila plivanjem, uzimam brojne lijekove koji mi olakšavaju stvari. Jako mi je pomoglo ulje industrijske konoplje koje mi je opustilo mišiće vrata jer nisam mogla govoriti. Moram priznati da mi kod grčenja koja imam pomaže marihuana. Nakon dva-tri dima mi se mišići opuste i vrlo dobro nakon toga spavam", rekla je Zrinka Šolić.

Nadovezala se Tanja Malbaša iz Saveza društava multiple skleroze Hrvatske.

"U Hrvatskoj niti liječnici niti farmaceuti još nisu educirani oko pripravaka indijske konoplje pa bolesnici odlaze u Sloveniju gdje je to već uobičajena stvar. Nažalost po njih, lijek treba platiti, putovanje treba platiti".

Epidemija multiple skleroze

"Pretpostavlja se da u Hrvatskoj ima 6000 oboljelih od multiple skleroze. Bilježimo pravu epidemiju oboljenja za koje stručnjaci smatraju da ga izaziva stres. Zapazili smo da čak i djeca iz osnovne škole obolijevaju. Mislim da nismo ni svjesni razmjera koje ta bolest poprima", dodala je Malbaša.

Zrinka Šolić je na kraju dodala:

"Osluškujem svoje tijelo. Nekad mi je bolje, nekad lošije. Ne jedem nikakvu posebnu hranu, ponekad padnem u depresiju pa pijem antidepresive. Zahvalna sam psihijatrici koja me naučila da ne treba misliti o prošlosti kada sam bila zdrava, ali i o budućnosti jer ne znam kako će mi sutra biti. U najgorim danima zbog tremora ruku nisam mogla gurnuti žlicu u usta. Zato živim za sadašnjost, imam ponešto prijatelja koji me vole i razumiju, podržavaju me majka, otac i sestra. Zapravo se nemam razloga žaliti. Ima mnogo bolesnih ljudi, neki od njih znatno su bolesniji od mene". 
 

Pročitajte više