Žena koju je silovao bivši HDZ-ovac: Sud je zapravo osudio mene i moje sinove

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

VISOKI kazneni sud smanjio je kaznu za silovanje mještanke bivšem HDZ-ovom načelniku općine Lasinja Željku Prigorcu jer je branitelj.

U presudi stoji da se djelomično prihvaća žalba optuženog Prigorca te se prvostupanjska presuda kojom je osuđen na dvije godine zatvora preinačuje na kaznu zatvora od jedne godine i šest mjeseci. Prvostupanjska presuda izrečena mu je u veljači prošle godine, nakon što je Županijski sud u Karlovcu utvrdio da je "uporabom sile bez pristanka žrtve izvršio spolni odnos te time počinio kazneno djelo protiv spolne slobode silovanjem".

Dakle, Prigorcu je kazna od dvije godine zatvora za silovanje mještanke na lokalnoj zabavi smanjena za pola godine. Pored toga, na slobodu može izaći nakon dvije trećine odslužene kazne. 

Na prvostupanjsku presudu od dvije godine zatvora žalili su se i državni odvjetnik i optuženi Prigorac. Državni odvjetnik je tražio da se Prigorca kazni većom zatvorskom kaznom, no sudsko vijeće Visokog kaznenog suda, koje su činili predsjednik vijeća Željko Horvatović te suci Marijan Bitanga i Marija Balenović, odlučio je bivšem HDZ-ovu načelniku smanjiti kaznu, i to zato što je bio branitelj. 

"Višestruko odlikovani sudionik Domovinskog rata"

"S pravom optuženik u žalbi tvrdi kako mu je prvostupanjski sud izrekao prestrogu kaznu za počinjeno kazneno djelu, jer je jednu okolnost neosnovano cijenio otegotnom (kritičnost prema počinjenom kaznenom dijelu, a još jednu uopće nije uzeo u obzir kao olakotnu, iako je trebao (odlikovani sudionik Domovinskog rata)", navodi Visoki kazneni sud u presudi. 

Sud dalje navodi da se njegova kritičnost prema počinjenom djelu na sudu u odnosu na njegovo prethodno priznanje djela ne može tumačiti kao otegotna okolnost jer je poricanje djela njegovo zakonsko pravo. Pa se sud ponovno vraća na njegov braniteljski status.

"Također je nesporno da je prvostupanjski sud u kontekstu odredbe članka 47. KZ/11 propusti o okviru prijašnjeg počiniteljevog života olakotnim vrednovati njegovo sudioništvo u Domovinskom ratu, za što je i višestruko odlikovan, koja okolnost je izrijekom i naznačena u optuženikovim osobnim podacima u izreci presude."

Žrtva bivšeg načelnika: Osudili su mene i moju djecu

Žrtva bivšeg načelnika za Index je komentirala presudu.

"To što su mu je Visoki kazneni sud smanjio kaznu pola godine jer je višestruko odlikovan u Domovinskom ratu je sramota. Nevjerojatno je da se to događa i muka mi je od te presude", rekla je Snježana K. za Index.

"Ne želim da se više uvažava to što je netko bio u Domovinskom ratu i što je odlikovan i da se na račun toga smanjuje kazna jer to je sramota za mog tatu koji je isto tako bio branitelj. Dosta je te prakse s odlikovanjima iz rata kao olakotnom okolnosti za zločine", rekla nam je Snježana K.Kazala je da je je Visoki kazneni sud ovime zapravo osudio nju i njene sinove.

"Neću odustati, prvo zbog mojih sinova i mog tate, ali i zbog svih tuđih kćeri kojima se ovo može dogoditi. Cilj mi je da se više nikada na osnovu ovako nečega daju tako male kazne za ovakve stvari. Spremna sam i za Sud za ljudska prava u Strasbourgu", rekla je Snježana K. za Index.

Samo godina i pol zatvora za silovanje jer je odlikovani branitelj

Visoki kazneni sud je, dakle, premda nije prihvatio dio Prigorčeve žalbe u kojem traži ponovno suđenje, kao osnovanu prihvatio žalbu u dijelu o otegotnim i olakotnim okolnostima te mu na račun toga što je "višestruko odlikovani hrvatski branitelj" smanjio kaznu za silovanje. 

Visoki kazneni sud još u presudi spominje i da bi takva, još manja kazna, trebala ostvariti svrhu kažnjavanja - društvenu osudu zbog počinjenog djela, posebnu i opću prevenciju te jačanje svijesti o pogibeljnosti kaznenog djela i o pravednosti kažnjavanja njegovih počinitelja, kao i omogućavanje optuženika ponovno uključivanje u društvo po izdržanoj kazni.

Dakle, Visoki kazneni sud smatra da je godina i pol zatvora dovoljna kazna za silovanje. Barem ako je počinitelj "odlikovani branitelj". 

Žrtvu silovanja u objašnjavanju pravednosti kažnjavanja ne spominju. 

Što je o silovanju utvrđeno u prvostupanjskoj presudi, koja je i sad u bitnom dijelu potvrđena

Podsjetimo, u obrazloženju prvostupanjske presude, kojom je Prigorcu bila određena kazna od dvije godine zatvora, sutkinja Elma Kaleb Mamić rekla je da su u dokaznom postupku navodi oštećenice bili "jasni, uvjerljivi i vjerodostojni i u bitnom ih potvrđuje materijalna dokumentacija o DNK tragovima okrivljenika". 

Osvrnula se i na riječi okrivljenika Prigorca koji je prošlog tjedna tijekom obrane prijavu žrtve Snježane K. nazvao "monstruoznim scenarijem"

"Da je oštećenica monstruozno inscenirala sam događaj, kako je mogla znati da na podu prostorije postoji DNK optuženika, i to baš na mjestu na kojem je i pronađen na očevidu i kasnije potvrđen vještačenjem", rekla je sutkinja.

Podsjetimo, iako je Prigorac tvrdio da nije imao nikakav fizički kontakt sa ženom, u prostoriji su pronađeni tragovi njegove sperme. Pronalazak njegovog DNK na podu vatrogasnog doma u Lasinji, gdje se održavala zabava, Prigorac je pravdao time da on i inače koristi te prostorije te da se tamo ranije tog dana presvlačio nakon nogometnog turnira. 

Sutkinja je u obrazloženju prvostupanjske presude ustvrdila da je dokazano kako je oštećenica jasno dala do znanja da ne želi spolni odnos, ali je okrivljenik "s ciljem zadovoljenja svog spolnog nagona silom skršio njen otpor i silovao je".

Nazvavši počinjeno djelo odvratnim i odbojnim, sutkinja je naglasila da je "osuđujuća presuda društvena osuda silovanja uz koju se jača povjerenje građana u pravni poredak utemeljen na vladavini prava" te je izrazila uvjerenje da će takva osuda "utjecati na ostale da ne čine ovakva kaznena djela".

U razgovoru za Index govorio da je on ratnik, žrtvu nazivao prostitutkom

Inače, Prigorac je i u nevjerojatnom razgovoru za Index prije dvije godine tvrdio da nije silovao sumještanku, nego da se radi o prostitutki "koja ga je provocirala". Na pitanje zašto se nije odmaknuo od nje izjavio je da je on ratnik te da nije "ratovao u Domovinskom ratu da bi se jedne prostitutke bojao". 

>> Bivši HDZ-ovac optužen za silovanje na zabavi: To je prostitutka, a ja sam ratnik

Prigorac je do 2018., kada se silovanje i dogodilo, bio član HDZ-a. Iz HDZ-a su tada poručivali da je sam istupio iz stranke. Na funkciju načelnika izabran je 2017. godine kao kandidat HDZ-a.

Pročitajte više