Žrtve Jeffreyja Epsteina tužile Deutsche Bank. Banka mora platiti 75 milijuna dolara

Foto: EPA

DEUTSCHE BANK je pristao platiti 75 milijuna dolara za namirenje tužbe u kojoj se tvrdi da je banka tijekom svog poslovanja s Jeffreyjem Epsteinom omogućila trgovinu ljudima. Tužbu je podnijela neimenovana žena, navodeći da je Deutsche Bank nastavio poslovati s Epsteinom, unatoč tome što je znao da se njegovi računi koriste prilikom zlostavljanja. 

Tužiteljica, koja je u sudskim dokumentima anonimno navedena kao "Jane Doe", podnijela je kolektivnu tužbu u New Yorku prošlog studenog u svoje ime i u ime drugih žena koje je navodno zlostavljao pokojni američki financijer. Tvrdila je da je banka "izabrala profit umjesto poštivanja zakona" jer je znala da će "zaraditi milijune dolara od omogućavanja Epsteinove seksualne trgovine". 

Isplata odštete desecima žena 

Žena je u tužbi tvrdila da ju je Epstein prodavao radi seksa 15 godina, počevši od 2003., kada se preselila u New York. Tužba navodi da se Epstein obratio banci nakon prekida poslovnih odnosa s JP Morganom oko 2013., piše BBC. 

Dodaje da "banka nije detaljno ispitala transakcije na računima za one vrste aktivnosti koje su povezane s Epsteinovom prošlošću iako je klasificirala Epsteina kao visokorizičnog klijenta". Očekuje se da će se nagodba iskoristiti za isplatu odštete desecima žena. 

"Najveća nagodba u povijesti SAD-a" 

Edwards Pottinger, jedna od odvjetničkih tvrtki koje zastupaju neimenovanu ženu, rekao je za BBC da se "vjerojatno radi o najvećoj nagodbi u povijesti SAD-a o trgovini ljudima u seksualne svrhe koja uključuje bankovnu instituciju". 

Deutsche Bank je prethodno tražio da se tužba odbaci. Dylan Riddle, glasnogovornik banke, odbio je danas komentirati nagodbu, ali je rekao da je "napravila značajan napredak u rješavanju brojnih problema iz prošlosti". Podsjetimo, Epstein si je oduzeo život u zatvorskoj ćeliji 10. kolovoza 2019., dok je čekao suđenje zbog optužbi za seksualnu trgovinu maloljetnicama. 

Pročitajte više