Župan Šafer i sindikat upozorili na otpuštanje radnika u HŽ-u

Dopredsjednik Sindikata željezničara Hrvatske Mladen Novak izjavio je danas u Vinkovcima kako se "mjere restrukturiranja koje se provode na Hrvatskim željeznicama (HŽ) svode isključivo na otpuštanje radnika iz sustava HŽa".

"Samo pritiskom sindikata broj radnika HŽ-a predviđenih za otpuštanje s 1420 sveden je na 600 prekobrojnih radnika koji će HŽ napustiti dragovoljno uz prethodno ponuđene otpremnine", izjavio je Novak tijekom prijema kod vukovarsko-srijemskog župana Nikole Šafera.

Župan Šafer je zauzeo se za to da u HŽ-u kažu "koja je njihova strategija razvoja, a ne strategija otpuštanja radnika".

Dodao je kako je i sam "vrlo nezadovoljan" još "nepotvrđenim navodima kako od 600 prekobrojnih radnika njih stotinjak radi na Željezničkom čvorištu Vinkovci".

"Moramo aktivirati takvu razvojnu poliitku koja će stvarati nova radna mjesta, a ne da govorimo o smanjenju zaposlenih", poručio je župan Šafer negodujući što su "HŽ odustale od razvojne politike i novih ulaganja u Vukovarsko-srijemskoj županiji".

"Kažu da novca nema za nastavak radova na X. koridoru kao niti za obnovu pruge Vinkovci-Osijek u čije je razminiranje Vukovarsko-srijemska županija uložila znatna sredstva. Neki sada žele i marginalizirati željezničko čvorište Vinkovci, prije rata jedno od najvećih u ovom dijelu Europe", rekao je župan.

Dodao je kako "HŽ očito zanemaruje podatke o svakodnevnom povećanju prometa kroz vinkovačko željezničko čvorište i X. koridor na kojem se to čvorište nalazi".

(Hina) xzdra yln

Pročitajte više