KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Županije prijavile 280 novih, Splitsko-dalmatinska ima više nego jučer, Zagreb 53

Foto: Pixsell

JUČER su četiri dana zaredom rušeni rekord u broju novozaraženih koronavirusom. Jučer ih je zabilježeno najviše od početka epidemije, 306, no danas je, prema dnevnom izvješću Nacionalnog stožera, broj novih slučajeva pao na 275.

Županijski stožeri danas su prijavili 280 slučajeva, a najviše ih je u Splitsko-dalmatinskoj županiji - 94. U Zagrebu su zabilježena 53 nova slučaja.

STANJE PO ŽUPANIJAMA - 23. 8.

  • Sisačko-moslavačka - 5 novih
  • Primorsko-goranska - 9 novih
  • Istarska - 2 nova
  • Osječko-baranjska - 11 novih
  • Grad Zagreb - 53 nova
  • Vukovarsko-srijemska - 1 novi
  • Ličko-senjska - 1 novi
  • Brodsko-posavska - 25 novih
  • Splitsko-dalmatinska - 94 novih
  • Međimurska - 0 novi (jedan iz Međimurske pozitivan u Zagrebu)
  • Šibensko-kninska - 22 nova
  • Karlovačka - 4 nova
  • Zagrebačka - 6 novih
  • Požeško-slavonska - 15 novih
  • Virovitičko-podravska - 3 nova
  • Varaždinska - 6 novih
  • Bjelovarsko-bilogorska - 0 novih
  • Dubrovačko-neretvanska - 6 novih
  • Krapinsko-zagorska - 3 nova
  • Koprivničko-križevačka - 2 nova
  • Zadarska - 12 novih

Ukupno dosad: 280 (+1)

(Brojke Županijskih stožera i Nacionalnog stožera mogu se razlikovati zbog različitih vremenskih intervala u kojima se uzimaju podaci)

IZ MINUTE U MINUTU NOVE PODATKE PRATILI SMO DO 14 SATI NA INDEXU

14:03 Izvješće Nacionalnog stožera: Imamo 275 novih 

U protekla 24 sata zabilježeno je 275 novih slučajeva pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 2203. Među njima je 155 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 12 pacijenata. U protekla 24 sata testirano je 1718 osoba, priopćio je Nacionalni stožer. > Opširnije

13:55 Zadarska - 12 novih

Kod novooboljelih riječ je o obiteljskim kontaktima i mlađim osobama čiji se kontakti i kretanja utvrđuju. Sedam novooboljelih je iz grada Zadra, a po jedan iz grada Biograda te općina Kali i Sali, dok se za dvoje utvrđuje adresa izolacije.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 245 uzoraka.

U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 11 pacijenata oboljelih od koronavirusne bolesti, od kojih je troje na respiratoru.

13:48 Koprivničko-križevačka - 2 nova

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako su od trenutno pristiglih nalaza testiranih u posljednja 24 sata potvrđena dva nova slučaja zaraze
koronavirusom. Riječ je o jednoj osobi s koprivničkog i jednoj osobi s križevačkog područja. U tijeku je epidemiološka obrada bliskih kontakata novozaraženih osoba.

Trenutno je na području Županije registrirano 17 aktivnih slučajeva, a od početka epidemije ukupno su zabilježena 123 slučaja bolesti COVID-19.

13:07 Krapinsko-zagorska - 3 nova

U protekla 24 sata evidentirane su nove 3 osobe, s područja Krapinsko-zagorske županije, zaražene koronavirusom. Dvije novooboljele osobe imaju prebivalište na području Grada Pregrade, a jedna na području Općine Tuhelj. U istom razdoblju zaprimljena su 38 negativna nalaza, dok se za 54 uzorka još čekaju rezultati.

Među novooboljelima se nalazi i odgojiteljica iz Dječjeg vrtića Naša radost Pregrada te je samoizolacija određena i za 27 djece i 6 djelatnika pregradskog dječjeg vrtića. U tijeku su sva
potrebna epidemiološka postupanja.

Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja Krapinsko - zagorske županije je 20.

12:36 Dubrovačko-neretvanska - 6 novih

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 6 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o dvije muške i jednoj ženskoj osobi iz Dubrovnika, jednoj muškoj osobi iz Metkovića i ženskoj osobi iz Župe dubrovačke te jednoj stranoj državljanki, izvijestio je Stožer.

12:24 Bjelovarsko-bilogorska - nema novih

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nema novih slučajeva zaraze koronavirusom.

12:33 Varaždinska - 6 novih

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježeno je 6 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je Stožer Varaždinske županije. 

12:07 Virovitičko-podravska - 3 nova

Troje novozaraženih virusom SARS-CoV-2 bilježi Virovitičko-podravska županija u posljednjem 24-satnom razdoblju.

Mlađa djevojka ima blage simptome, prema dostupnim podacima, zarazila se na ljetovanju. Muškarac srednje dobi s blažim simptomima već je bio u samoizolaciji, kao mogućnost zaraze spominje se jedno grupno okupljanju prošli tjedan. Treća zaražena osoba je muškarac srednje životne dobi s blagim simptomima. Radi se o zdravstvenom radniku, njegov izvor zaraze nije poznat. Sve tri osobe nalaze se na kućnom liječenju.

Broj testiranih u posljednja 24 sata je bio 39 (36 negativnih i tri pozitivne osobe), a od početka epidemije u VPŽ-u on je 2798. Podsjetimo, od početka koronavirusa na području Virovitičko-podravske županije 47 osoba se zarazilo covidom-19. Od toga ih petnaest trenutno aktivno, trideset i jedna osoba se oporavila, dok je jedan muškarac preminuo. 

11:59 Požeško-slavonska - 15 novih

Požeško-slavonska županija ima "inovativan" način prikazivanja podataka i jedina ne objavljuje broj novih slučajeva, nego samo broj aktivnih. Iz razlike današnjih i jučerašnjih brojeva aktivnih može se zaključiti da je u toj županiji 15 novooboljelih. 

Ovako izgleda objava tamošnjeg Stožera: "U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 13 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 12 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 1 osoba je hospitalizirana. U samoizolaciji se nalazi 89 osoba, a ukupno je testirano 4906 osoba. Na posljednjem testiranju bilo je 154 uzoraka. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba."

11:55 Zagrebačka - 6 novih

U Zagrebačkoj županiji zabilježeno je šest novooboljelih od koronavirusa te je trenutno aktivno 114 slučajeva, objavio je u nedjelju Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

Do danas u 11 sati ukupno je u toj županiji evidentirano 370 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. Do sada je ukupno izliječeno 245 osoba, a 11 ih je preminulo.

11:54 Karlovačka - 4 nova

U posljednja 24 sata od ukupno pristiglih nalaza (142, od toga 14 iz Ogulina) njih 4 su pozitivna na COVID-19.

Sve četiri osobe su muškarci, i to tri mlađe životne dobi i jedan srednje životne dobi. Dvije osobe su kontakti već prije oboljelih i nalaze se u samoizolaciji, jedna osoba je također kontakt pozitivne osobe , a jedna mlađa osoba se vratila s mora i za sada se nije utvrdio izvor zaraze. 1 osoba je iz Karlovca, 1 iz Duge Rese, 1 iz Ozlja i 1 iz Ogulina.

Do sada je u Karlovačkoj županiji ukupno oboljelo 160 osoba. U samoizolaciji se nalazi 160 osoba. 

11:46 Šibensko-kninska - 22 nova

U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije 22 osobe su oboljele od zarazne bolesti COVID-19.

Radi se o sedam osoba s prebivalištem na području Knina, sedam na području Šibenika, dvije s područja Drniša, jednoj iz Murtera te 5 osoba koje imaju prebivalište drugdje, ali trenutno borave na području Šibensko-kninske županije. Većina novooboljelih je mlađe životne dobi i uglavnom su kontakti prethodno oboljelih osoba.

U Šibensko-kninskoj županiji trenutno je 155 aktivnih slučajeva oboljenja od covida-19. Tri osobe oboljele od koronavirusa liječe se na Odjelu infektologije Opće bolnice Šibensko-kninske županije i nisu na respiratoru, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se na kućnom liječenju.

11:44 Međimurska - nema novih, jedan iz Međimurske županije pozitivan u Zagrebu

Sva 83 jučer uzeta uzoraka u ZZJZ-u Međimurske županije su negativna. Jedan je uzorak osobe s prebivalištem u Međimurskoj županiji i boravištem u Zagrebu, uzet u Nastavnom zavodu Andrija Štampar, pozitivan. Danas je do 11 sati testirana 31 osoba i uzorci su u obradi. Do sada je ukupno izvršeno 2986 testiranja na COVID-19.

11:32 Splitsko-dalmatinska - 94 novih

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 759 obrađenih testova danas su 94 novooboljele osobe pozitivne na COVID-infekciju, i to iz Splita 37, Imotskog 9, Podbablja 5, Runovića 2, Ciste Provo 1, Lovreća 1, Zmijavaca 2, Prološca 1, Starog Grada 1, Jelse 1, Hvara 4, Kaštela 2, Trogira 1, Segeta 1, Solina 1, Klisa 2, Vrgorca 1, Makarske 5, Baške Vode 1, Tučepi 1, Trilja 2, Hrvaca 1, Sinja 3, Podstrane 2, Otoka 2, Šestanovca 1, Dugog Rata 1 i Supetra 3 osobe.

Od 94 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije 28 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba, dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju.

Ukupno 1254 osobe nalaze se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalaze se 23 COVID-pozitivne osobe u KBC-u Split, dok se dvije osobe nalaze na respiratoru. U karanteni se nalaze 4 osobe.

10:55 Brodsko-posavska - 25 novih

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske
županije evidentirano je dvadeset pet (25) novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2.

Područja zaraze su:
- grad Slavonski Brod - 14 osoba
- općina Vrpolje - 3 osobe
- općina Sibinj - 2 osobe
- općina Bebrina - 2 osobe
- općina Gornja Vrba - 1 osoba
- općina Rešetari - 1 osoba
- 2 osobe su s prebivalištem u drugim županijama.

Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije s današnjim danom iznosi dvije stotine devedeset sedam (297), dok je
broj aktivnih slučajeva osamdeset šest (86). Broj osoba pod mjerom samoizolacije na području Brodsko-posavske županije je četiri stotine osam (408).

10:06 Ličko-senjska - 1 novi

"Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 1 je novooboljela osoba. Oboljela osoba je s područja grada Novalje. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata. 

Ukupno je oboljelo 45 osoba od covida-19 s područja Ličko-senjske županije, od čega je 14 aktivnih slučajeva, 30 osoba je izliječeno te jedna osoba preminula. Do danas je potvrđen virus kod dvoje stranih državljana koji borave na našem području. 

U protekla 24 sata testirano je 12 osoba. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 59 osoba."

9:43 Vukovarsko-srijemska - 1 novi

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 1 nova pozitivna osoba na COVID-19. Novooboljela osoba je iz Vinkovaca, izvijestio je lokalni stožer.

9:22 Grad Zagreb - 53 nova

U protekla 24 sata u Gradu Zagrebu zabilježena su 53 nova slučaja koronavirusa, a provedeno je 498 testiranja, izvijestio je u nedjelju Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". Za 111 osoba izrečena je mjera samoizolacije.

10 je novooboljelih osoba za sada negativne epidemiološke anamneze, 18 osoba su kontakti od ranije pozitivnih osoba, a kod 12 je novooboljelih osoba moguće izlaganje u noćnim klubovima i kafićima tijekom korištenja godišnjeg odmora.

Kod devet je osoba epidemiološka obrada u tijeku, a dvije su osobe došle iz BiH te dvije iz Srbije. Iz NZJZ-a su izvijestili da su svi testirani korisnici i djelatnici domova za starije i nemoćne osobe na području Zagreba negativni na covid-19.

U Zagrebu je trenutno ukupno 599 aktivnih slučajeva koronavirusa, dok su 1154 osobe u samoizolaciji.

9:21 Osječko-baranjska - 11 novih

Na području Osječko-baranjske županije u zadnja 24 sata u laboratoriju Kliničkog bolničkog centra Osijek testirano je ukupno 235 uzoraka, a zaraženost koronavirusom utvrđena je 11 osoba. Po dvije novooboljele osobe su s područja Đakova, Čepina i Općine Ernestinovo, a po jedna iz Osijeka, Valpova, Našica te općina Satnica Đakovačka i Đurđenovac. 

Mjera samoizolacije određena je za 30 kontakata novooboljelih pa je trenutno u samoizolaciji ukupno 286 osoba. U KBC-u Osijek trenutno je hospitalizirano 18 pacijenta od kojih su tri na respiratoru. 

9:12 Istarska - 2 nova 

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je ukupno 286 uzoraka briseva (146 za administrativne potrebe) na COVID-19, od kojih su 2 pozitivna. Jedna osoba je bliski kontakt s već poznatom pozitivnom osobom, a u drugom slučaju je u tijeku epidemiološka obrada.
 
Trenutno je 65 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 188 osoba.  

9:07 Primorsko-goranska - 9 novih

U Primorsko-goranskoj županiji devet je novozaraženih osoba. Radi se o kontaktima zaraženih osoba koje su prethodno stavljene u samoizolaciju te mlađim ljudima koji se vraćaju s godišnjih odmora iz Dalmacije.

8:56 Sisačko-moslavačka - 5 novih

U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan pet je novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Dvije osobe su s područja grada Kutine, jedna s područja grada Popovače,
jedna s područja grada Siska te jedna s područja općine Martinska Ves. U zadnje vrijeme većinu oboljelih čine osobe mlađe životne dobi.

8:55 Ogromna kolona na austrijskoj granici, ljudi čekaju i po 13 sati

Ogromna kolona stvorila se ispred tunela Karavanke na slovenskoj strani granice s Austrijom, na prelazak granice se čeka i 13 sati. Na granici je zaglavilo i mnogo Hrvata. > Opširnije

 

Pročitajte više