Županijsko poglavarstvo prihvatilo Master plan razvoja istarskog turizma

Članovi Poglavarstva Istarske županije na današnjoj su sjednici u Poreču, koja je cijelosti bila posvećena turizmu, prihvatili konačnu verziju Master plana razvoja turizma Istre u sljedećih osam godina. L

Nakon više od godinu dana i osam tisuća sati rada, tijekom kojih je analizirano 75 različitih dokumenata, u što je bilo uključeno 350 osoba, Istra je, kako se danas čulo, dobila dokument na kojemu bi se trebao temeljiti sav budući turistički razvoj.

"Već je od ranije poznato da je izabran model restrukturiranja i repozicioniranja na tržištu što znači da će kapaciteti biti povećani za samo 18 posto, no povećanje kvalitete omogućit će rast turističkog prometa za 45 do 50 posto", istaknuo je član Poglavarstva zadužen za turizam Veljko Ostojić

U tom je planu navedeno više od dvije tisuće različitih zadaća koje treba obaviti, od primjerice osvjetljavanja šetnica i uređenja ribarskih lučica do izgradnje parkova i golf terena.

Nakon predstavljanja plana članovi Poglavarstva uglavnom su raspravljali o usklađivanju županijskog prostornog plana s Master planom pa je u tom kontekstu istarski župan Ivan Jakovčić rekao da, s obzirom na to da očekuje konačno donošenje Master plana na Županijskoj skupštini, s usklađivanjem obaju planova treba početi odmah. Najavio je raspisivanje javnog natječaja za osmišljavanje jedinstvenog logotipa za Istru te kreiranje posebnih kreditnih programa za male poduzetnike u turizmu koji žele ulagati sukladno Master planu.

Za potrebe provedbe Master plana i nadzora nad njegovim provođenjem s današnje je sjednice županijskog Poglavarstva upućen i prijedlog za osnivanje savjeta za turizam na čijem će čelu biti župan Jakovčić, dok će članovi biti istarski gradonačelnici te predsjednici uprava najvećih istarskih turističkih tvrtaka.

(Hina) xdspo yvkn

Pročitajte više