Žurnal: Zubak uzeo milijune eura od Ukrajinaca, a nije im isporučio granate

Foto: EPA

BOSANSKOHERCEGOVAČKI portal Žurnal piše o aferi u koju je navodno uključena i zagrebačka tvrtka WDG promet. Radi se o tvrtki koja je u vlasništvu Matiasa Zubaka, bivšeg nogometaša i sina trgovca oružjem Zvonka Zubaka. WGD promet i njegov poslovni partner iz Slovačke, tvrtka Sevotech, nisu ukrajinskom ministarstvu obrane isporučili ugovorene količine granata, iako su im za to u prosincu prošle godine avansno uplaćena 3.2 milijuna eura, tvrdi Žurnal. 

Foto: Žurnal

Mediji su o Matiasu Zubaku pisali u prosincu prošle godine kada je njegov WGD promet kupio posrnulu tvornicu eksploziva Vitezit iz Viteza u središnjoj Bosni po cijeni od 5.5 milijuna eura. Poslovni kompleks Vitezit izgrađen je 1950. u sklopu vojne namjenske industrije bivše Jugoslavije. U toj su se kompaniji proizvodile razne vrste eksploziva (nitroglicerin, plastični eksploziv).

Podsjetimo, Mostov saborski zastupnik Nikola Grmoja izjavio je danas da dobiva "ozbiljne prijetnje" od ljudi koji "figuriraju kao jako opasni", samo zato što je tražio da se propita afera oko isporuke oružja Ukrajini u kojoj je ukrajinsko ministarstvo obrane oštećeno. Kazao je da se radi o "velikoj aferi" s isporukom oružja Ukrajini.

"Hrvatska strana raskid ugovora obrazložila neozbiljnošću Ukrajinaca"

Ukrajinci su posao nabavke granata težak 36.6 milijuna dolara povjerili domaćoj tvrtki Lvov Arsenal, a potom su sklopljeni ugovori sa Sevotechom i WDG Prometom, navodi Žurnal. Naglašavaju da je sve počelo u kolovozu prošle godine. 

Žurnal se poziva na dokumentaciju koja je objavljena u ukrajinskim medijima, ali i na reakciju koju je tim povodom uputio direktor Sevotecha Jan Hodermarsky. Pišu da je Sevotech angažirao tvornicu iz Hrvatske koja je na raspolaganju imala granate kalibra 120 mm, ali ih nije bila spremna isporučiti prije nego što bude uplaćeno 50 posto avansa. 

Foto: Žurnal

Prema Žurnalu, Hodermarsky je kazao da Lvov Arsenal nije odmah izvršio avansno plaćanje. Dodaju da je direktor slovačke tvrtke ispričao da je "hrvatska ugovorna strana raskinula ugovor o isporuci mina i to obrazložila neozbiljnošću ukrajinske strane i njihovom neshvatljivom igrom". 

Žurnal dodaje da je problem nastao jer novac nikada nije vraćen Ukrajini, iako oružje nije isporučeno. Inače, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u sklopu borbe protiv korupcije od početka godine smijenio niz djelatnika u ministarstvu obrane, a sve je eskaliralo smjenom ministra Oleksija Reznikova. 

Zubak: Nepoznata osoba podigla novac s naših računa

WDG promet je neizvršenje ugovorene isporuke i nevraćanje novca opravdao administrativnim problemima, tvrdi Žurnal. "Ukrajinska strana nije mogla dobiti tranzitne dozvole, što je otežalo realizaciju ovog ugovora", navodno je poručio Matias Zubak ukrajinskom ministarstvu obrane u ožujku ove godine. 

"Istodobno, u očekivanju mogućih komplikacija, WDG promet je uspio pronaći alternativni izvor nabave tražene robe kako bi ispunio ugovor. Nudimo dvije mogućnosti. WDG promet traži dodatnu uplatu od 7% kako bismo mogli osigurati robu, u ovom slučaju možemo je isporučiti u roku od 60 dana. Ako ne, tvrtka WDG spremna je vratiti primljeni depozit", dodao je Zubak tada, piše Žurnal. 

"Kreditna unija, koju zastupa njezin 'blagajnik' Kamil Bahbuh, nezakonito je preuzela naša sredstva u iznosu od 2.2 milijuna eura i 30 milijuna čeških kruna, koje je nepoznata osoba podigla s naših računa u gotovini korištenjem lažnih platnih naloga", stoji u pismu koje je Zubak poslao ukrajinskim medijima. 

Zubak u spomenutom pismu ističe da je Bahbuh preko Somecs Instituta prevario WDG promet za još 1.938 milijuna eura. Prema Žurnalu, Zubak se branio da njegova tvrtka uopće nije dala nalog za povlačenje i prijenos sredstava u iznosu od 5.372 milijuna eura te da je on kao potpisnik tada bio u drugoj državi. Dodao je da taj iznos odgovora avansima za vojne materijale dobivene od ukrajinskog ministarstva obrane i Sevotecha.

Pročitajte više