Zuroff: Neka Srbija zatraži izručenje ustaških zapovjednika, kad već Hrvatska neće

VODEĆI SVJETSKI "lovac na naciste", jedan od predsjednika Centra Simon Wiesenthal, Ephraim Zuroff, u ponedjeljak je na konferenciji za novinare u Beogradu izjavio je kako srpska prijestolnica ima pravo tražiti da "im se izruče dvojica ustaških zapovjednika Ivo Rojnica i Milivoj Ašner".

Kako javlja srpski B92, Zuroff je srpske vlasti pozvao da se aktivnije uključe u potragu za dvojicom osumnjičenika za ubojstvo stotinu Srba, Židova i Roma, kako bi im se sudilo u Srbiji, "budući vlasti u Hrvatskoj odbijaju pokrenuti te procese".

Zuroff je istaknuo kako je "od hrvatske vlasti i Tužilaštva tražio da pokrenu postupke za njihovo izručenje i suđenje, ali do danas nije učinjeno ništa".

Milivoj Ašner i Ivo Rojnica, osumnjičeni da su za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske počinili ratne zločine, danas slobodno žive u inozemstvu, Ašner u susjednoj Austriji, a Rojnica u Argentini.

Zuroff smatra kako za pravdu nikada nije prekasno te kako osumnjičene za ratne zločine treba dovesti pred lice pravde bez obzira što su ti ljudi danas u dubokoj starosti:

"Vrijeme ne umanjuje krivicu tih ljudi. Ako je netko počinio zločine od 1941. do 1942. godine i ako je od tada prošlo 60 godina, a on nije izveden pred sud, to ne znači da odgovornost te osobe nije ista 2006.godine kao što je bila i onda. Ako se postavi vremenska granica na procesuiranje, to bi značilo da počinitelj može izbjeći optužbe za genocid. Netko izvrši genocid, krije se od pravde, a onda dođe u određene godine i to je to - umakao je pravdi." - izjavio je Zuroff u Beogradu vezano za dob danas gotovo stoljeće starih Ašnera i Rojnice.

Ephraim Zuroff koji se već neko vrijeme nalazi na čelu projekta simboličnog imena "Posljednja šansa" zbog svoje je borbe i nastojanja da dovede sve bivše naciste pred lice pravde tituliran kao "posljednji lovac na naciste". Hrvatskoj je osobito poznat po svojoj ulozi u ekstradikciji i osudi bivšeg jasenovačkog zapovjednika Dinka Šakića, a koji je, kao i Rojnica, živio u Argentini u trenutku kada je lociran.

U sklopu akcije "Posljednja šansa" Centar Simon Wiesenthal nudi nagradu od deset tisuća dolara za informacije koje bi dovele do kaznenog progona i sudske presude nacističkim zločincima iz Drugog svjetskog rata.

Hrvatska je u rujnu 2005. od austrijskih vlasti zatražila Ašnerovo izručenje, ali se zahtjev nije mogao provesti jer se prema austrijskom zakonu austrijski državljani ne mogu izručiti drugim državama.

No, u veljači ove godine iz Austrijskog saveznog ministarstva potvrđeno je da je Ašner, kojega se sumnjiči da je kao predstojnik redarstva u Slavonskoj Požegi od 1941. do 1942. počinio ratne zločine nad civilnim stanovništvom, izgubio austrijsko državljanstvo te da je sada na pokrajinskom sudu u Koruškoj donošenje odluke o njegovu izručenju.

Što se Ive Rojnice tiče, hrvatske pravosudne vlasti nekoliko su puta pozvane da završe istragu protiv Rojnice te da poduzmu potrebne korake kako bi "ga priveli pravdi u Hrvatskoj".

Ivo Rojnica danas je državljanin Republike Argentine, a početkom Drugog svjetskog rata bio je visoki dužnosnik ustaške vlasti u Dubrovniku.

Centar Simon Wiesenthal Hrvatsku je nedavno, 20. lipnja, ponovno pozvao da zatraži izručenje Ive Rojnice i Milivoja Ašnera, osumnjičenih da su igrali važnu ulogu u protjerivanju i ubojstvima civila u Hrvatskoj tijekom Drugog svjetskog rata.

Govoreći na posebnoj sjednici koju je 20. lipnja ove godine sazvala Židovska zajednica u Zagrebu povodom nekoliko antisemitskih incidenata koji su se u to vrijeme dogodili u Zagrebu, Zuroff je pozvao hrvatske pravosudne vlasti da povećaju napore da se Ašner i Rojnica dovedu pred sud.

"Zločini koje su počinili ustaše stvaraju ogromnu tamnu sjenu nad Hrvatskom te utječu na međuetničke odnose u njoj. Jedan od najučinkovitijih načina da se iskreno suočimo s prošlošću je taj da se procesuiraju oni koji su odgovorni za Holokaust i zbog toga je posebno važno da Rojnica i Ašner budu dovedeni pred sud, gdje pravda još uvijek može biti zadovoljena." - rekao je 20. lipnja Zuroff prilikom svog gostovanja u Hrvatskoj.

B.S.

Pročitajte više