Zurovec objavio popis: Razgovarat ću s lijevima i desnima, ovo su moji zahtjevi

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Dario Zurovec, jedini koji je s liste Fokus-Republika izabran u sabor, na Facebooku je objavio svojim biračima da su mu se javile sve vodeće stranke i zatražile razgovor. Poručuje da nikome ne želi zatvoriti vrata, dodajući da će razgovarati s lijevima i desnima. Pri tome je objavio i svoj popis zahtjeva.

"Dragi birači, prijatelji, pratitelji - hvala vam na velikom povjerenju i preferencijalnim glasovima!

Želim vas transparentno obavijestiti kako su me sve vodeće stranke kontaktirale i zatražile razgovor. Kao vaš zastupnik i kao osoba koja ne želi nikome zatvoriti vrata, a da ne čuje drugu stranu, u jednom civilizacijskom duhu, razgovarat ću s glavnim akterima s "lijeva" i "desna".

Jasno mi je kako ovo na prvi pogled djeluje kao da biram da li će mi iščupati lijevi ili desni zdravi prednji zub, no civilizirano je razgovarati, saslušati i na koncu pitati birače u kojem smjeru treba dalje djelovati.

U ovoj fazi dolazim kao netko tko je prvenstveno spreman saslušati.

Neke od programskih stvari na kojima ću sa svima s kojima god razgovaram inzistirati su:

 1. povećanje praga ulaska u sustav PDV-a sa 40000 na 70000 € (generalno)
 2. smanjivanje PDV-a za ugostiteljstvo (piće) za frizere, kozmetičare, čišćenje i turističke agencije (jedine koje nisu u turizmu na 13%) na 13%
 3. PDV na proizvodnju hrane - 5%
 4. revidiranje zakona o radu nedjeljom i omogućavanje rada nedjeljom svim malim tvrtkama koje to žele (suvenirnicama, malim trgovinama, cvjećarnicama, pekarnicama i sl.)
 5. da se dobit koja se reinvestira nazad u tvrtku ne oporezuje
 6. ubrzavanje procesa izdavanja građ. dozvola / 15 dana za ishođenje posebnih uvjeta, tko se ne očituje smatra se da su uvjeti pozitivni. Nakon toga poštivanje zakonskog roka od 30 dana za izdavanje građevinske dozvole.)
 7. vaučerizacija zdravstva i drukčija organizacija hitne medicinske pomoći
 8. oslobađanje od poreza za kupnju/gradnju prve nekretnine
 9. smanjenje PDV-a i trošarina na energente, režije, javni prijevoz
 10. daljnje smanjenje poreza na dohodak na 10%, uz drukčiji raspored cjelokupnih javnih financija da JLS-ovi ne budu zakinuti
 11. uvođenje 13. mirovine i reforma mirovinskog sustava

Kao što sam i do sada, sve ću vam transparentno pisati i objavljivati, a vi slobodno pišite, dajte mi svoje sugestije i mišljenja.

Vaše mišljenje kao onih koji me biraju i plaćaju je na kraju dana i najvažnije", poručio je Zurovec.

Pročitajte više