ŽUŽUL IMAO NIZ BILATERALNIH SUSRETA U STOCKHOLMU

Hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul, koji sudjeluje na međunarodnoj konferenciji o prevenciji genocida u Stockholmu, sastao se u utorak sa svojom švedskom kolegicom Lailom Freivalds, potpredsjednikom slovačke vlade Palom Csakyjem i zamjenikom češkog ministra vanjskih poslova Pavelom Vosalikom, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova. LL

Laila Freivalds i Žužul razgovarali su o hrvatskim nastojanjima za ulazak u Europsku uniju i NATO savez, pri čemu je Freivalds izrazila podršku svoje zemlje hrvatskim nastojanjima, ali i naglasila potrebu poštivanja kopenhaških kriterija.

Švedska je ministrica izrazila zadovoljstvo potezima nove hrvatske Vlade prema nacionalnim manjinama u Hrvatskoj i poštivanju ljudskih prava, kaže se u priopćenju.

Žužul je zamolio švedsku ministricu da premijeru Goeranu Perssonu prenese poziv za posjet Hrvatskoj, što mu ga upućuje hrvatski premijer Ivo Sanader, te ujedno pozvao ministricu Freivalds da posjeti Zagreb.

Potpredsjednik slovačke vlade Pal Csaky je u razgovoru sa Žužulom također dao podršku hrvatskim nastojanjima za skori ulazak u Europsku uniju i NATO.

Šef hrvatske diplomacije i Pavel Vosalik, zamjenik češkog ministra vanjskih poslova, ocijenili su bilateralne odnose dviju zemalja vrlo dobrima. Vosalik je tijekom susreta ponudio prenijeti iskustva svoje zemlje u vezi s hrvatskim namjerama za ulazak u Europsku uniju i NATO savez, stoji u priopćenju hrvatskog ministarstva vanjskih poslova.

(Hina) pp dj

Pročitajte više