Žužul novcem od Blaškićeve obrane kupio skupocjeni antikni namještaj?

IZVOR blizak Državnom odvjetništvu potvrdio je za Novi list kako se 2000. godine provjeravalo plaćanje usluga Blaškićevog odvjetnika Davida Rivkina, jer je, prema nekim informacijama, saznaje Novi list, Miomir Žužul novcem za Rivkina kupio antikni namještaj za koji nije poznato gdje je završio.

Naime, u dokumentima koji su trebali prikazati trošak obrane pronađen je račun za antikni namještaj vrijedan 35.000 dolara, a Novi list neslužbeno doznaje kako je Žužul račun opravdavao činjenicom da on nije plaćen iz fondova namijenjenih obrani, već da je to plaćeno na druge načine.

Iako je Državno odvjetnišvo istragu započelo 2000. godine, tek 2002. godine tadašnji državni odvjetnik Radovan Ortinsky od MUP-a zahtijeva a provede dodatnu istragu o mogućim malverzacijama.

U dodatnoj istrazi utvrđeno je da antikni namještaj nikad nije bio u Veleposlanstvu, a gdje se nalazi nije do danas poznato.

Osim računa za skupocjeni namještaj, policiji je bio sporan još jedan. Naime, Novi list piše kako su iz državnog proračuna plaćeni i tečajevi stranih jezika za Žužulovu ženu i kćer.

Istraga je završena 2003. godine, kada je tadašnji glavni državni odvjetnik Mladen Bajić s izvješćem otišao Račanu, koji pak nije dopustio objavljivanje izvješća u javnosti jer se bojao da se to ne protumači kao predizborna igra.

Glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun Novom listu je potvrdio da je Državno odvjetništvo dobilo izvješće o slučaju, no u Odvjetništvu tvrde kako kaznena prijava nikad nije realizirana “zbog brojnih ograda”.

Pročitajte više