ŽUŽUL S ANNANOM O IZBJEGLICAMA I HAŠKOM SUDU

Hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul razgovarao je u srijedu u New Yorku s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Kofijem Annanom o povratku izbjeglica i suradnji Hrvatske s Haškim sudom.

Žužul i Annan razgovarali su u stožeru UN-a o stanju u regiji i Hrvatskoj, onom što Hrvatska čini da ispuni kriterije za uključenje u Europsku uniju te posebice o povratku izbjeglih Srba i suradnji Hrvatske s Haškim sudom.

Annan je "iskazao zadovoljstvo sa svime što je hrvatska Vlada učinila u protekla tri mjeseca i iskazao je svoju podršku i želju da nastavimo na taj način", rekao je Žužul novinarima nakon razgovora s Annanom.

Žužul je rekao kako je to prioritet hrvatske Vlade koja je odlučna nastaviti tim putem.

Prema Žužulovim riječima Annan je iskazao pohvale za sve što je Hrvatska učinila u suradnji s Haškim sudom.

"Ja sam još jednom ponovio apsolutno jasnu odlučnost hrvatske Vlade za nastavak suradnje. Za nas je pitanje suradnje pravno pitanje, tako da je na nama samo provoditi", kazao je Žužul novinarima.

Žužul je naveo kako je rekao Annanu da Hrvatsku brinu i da se ne može složiti s nekim formulacijama u nekim od optužnica i da će hrvatska Vlada nastojati pronaći pravne mehanizme kako odgovoriti na takve "političke formulacije".

Žužul i Annan su razgovarali i o nastavku sudjelovanja Hrvatske u operacijama UN-a za koje može ponuditi vlastita iskustva u izgradnji mira i obnovi zemalja nakon sukoba.

Žužul u srijedu putuje u Washington gdje će u četvrtak i petak s američkim dužnosnicima u Kongresu i administraciji razgovarati o ambicijama Hrvatske da postane punopravna članica NATO-a.

Hrvatski premijer Ivo Sanader i ministar Žužul će u ponedjeljak u Washingtonu sudjelovati na svečanostima u Bijeloj kući posvećenim prijamu sedam novih zemalja u NATO.

(Hina) xsl ybr

Pročitajte više