Pričali smo sa zviždačem koji je razotkrio uhljebe u HEP-u, ima važnu poruku za cijelu Hrvatsku

Foto: Index

"POZIVAM i druge koji imaju spoznaje o nezakonitim zapošljavanjima i kršenjima zakona da upoznaju javnost s tim, jer jedini način da se stvari promjene je da svi počnemo ukazivati na devijacije", poručuje savjesnim građanima zviždač Mario Marjanović u razgovoru za Index.

>> HEP-ovac Ivica Martinek jedina je žrtva potresa u Splitu


>> USKOK provjerava zapošljavanja u HEP-u

>> IMAMO SNIMKU Direktor u HEP-u tražio uhljebljivanje rođaka: "Kršimo zakon? Nije prvi put"

Njegov prvenstveni cilj objavom audio snimki koje su potresle Hrvatsku, bio je zaštititi tvrtku u kojoj radi i zaštititi zakon. Nitko nije iznad zakona i zakon bi trebao vrijediti za sve podjednako. Kaže, njegov cilj je postignut, spriječio je nezakonito zapošljavanje i na kraju je sam postupak otišao u onom smjeru - zakon se ispoštovao i hrvatski ratni veteran je dobio prednost.

"Moram priznati da nisam očekivao rasplet ovako brzo. Mislim da je značajnu ulogu odigralo to što se aktivirao saborski odbor za ratne veterane. Mislim da je to dosta ubrzalo sve", priznao nam je Marjanović.

"Meni ostavka ne znači ništa"

Pitali smo ga i traži li odgovornost predsjednika Uprave Perice Jukića koji je, prema snimkama, tražio od Martineka da mu zaposli nećaka.

"S obzirom da su se u cijeli postupak uključile i institucije (Uskok je pokrenuo istragu, op.a.), oni će utvrditi odgovornost. Meni ostavka ne znači u principu ništa, važno je da je zakon ispoštovan, ostalo je na institucijama", objašnjava Marjanović svoj postupak.

Postoje i oni koji tvrde da je Marjanović zapravo politička podvala HNS-u. On to odbija. I da, nije član MOST-a, a ni HDZ-a, kako mu se već počelo imputirati. Politička aktivnost ga ne zanima i ovo nije politički motiviran. Stvar je jednostavna - samo je želio spriječiti kršenje zakona.

Ne boji se posljedica, kaže da je radio u interesu javnosti

Ipak, snimanje razgovora se može smatrati i kaznenim djelom. No, ne boji se zakonskih posljedica. Konzultirao se s pravnicima koji su mu rekli da, ako postoji interes javnosti za snimanje i objavu snimke, ne bi trebao imati problema. Zato se boji reakcije unutar HEP-a. Čak i da predsjednik uprave Perica Jukić, čiji je nećak trebao biti zaposlen - odstupi, svaki njegov budući šef znat će tko je on i što je napravio.

"Dosadašnje statistike ne idu baš u korist onima koji su prijavljivali ovakve slučajeve u Hrvatskoj", razočaranim glasom priznaje Marjanović Indexu.

Sudjelujte u akciji Indexa "IZBACI UHLJEBA"

Ukoliko znate za slične primjere uhljebljivanja u državnim tvrtkama i institucijama, prijavite nam ih na uhljebi@index.hr. Anonimnost zajamčena.

Pročitajte više