Zviždačica Cvrtila prokazala kriminal pa tužena za klevetu: "Dobila sam presudu"

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Zviždačica i bivša direktorica Eko Moslavine Adrijana Cvrtila, koja je razotkrila korupciju i pogodovanje u firmi u kojoj je bila zaposlena, dobila je na sisačkom Općinskom sudu jer je tužba bivšeg kutinskog šefa gradskog vijećnika i optuženika USKOK-a Davora Kljakića odbijena.

Naime, Kljakić je Cvrtilu tužio za klevetu nakon što je prije dvije godine za 24sata razotkrila kriminal i pogodovanja u tvrtki Eko Moslavina.

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić je također Cvrtilu tužio za klevetu, a sudac Mirko Đukić je u veljači šest Babićevih tužbi odbacio na isti način. Sutkinja se danas pozvala na europsku Direktivu o zaštiti prijavitelja nepravilnosti pa odbacila Kljakićevu tužbu jer prema spomenutoj Direktivi zviždači ne mogu biti kazneno gonjeni za klevetu.

Cvrtila: Ovo je velik korak, zadovoljna sam presudom

"Danas je sutkinja Općinskog suda u Sisku Iva Štefan Kuzmić slijedila istu praksu kao i sudac Mirko Đukić o zaštiti prijavitelja nepravilnosti u skladu s EU Direktivom o zaštiti osoba koje prijavljuju povrede prava Unije te donijela rješenje kojim se odbacuje tužba privatnog tužitelja Davora Kljakića protiv mene za kazneno djelo klevete po čl. 149. stavku 1. i 2. Kaznenog zakona, a koja djela su prema navodima u privatnoj tužbi počinjena 5.9.2021. i 7.9.2023. i 15.9.2021. putem dnevnih novina 24 sata te 15.9.2021. putem dnevnih novina Večernji list.

Zadovoljna sam presudom što je Općinski sud u Sisku ponovno zauzeo isti stav prema prijavitelju nepravilnosti, a u skladu s EU Direktivom.

Ovo je velik korak što Općinski sud u Sisku zauzima takav stav, jer takav pravni stav pruža vjetar u leđa svim prijaviteljima nepravilnosti u Hrvatskoj, da se ipak ohrabre i medijski razotkriju nepravilnosti, a da pritom budu sigurni da neće biti osuđeni za klevetu", rekla je Cvrtila.

Pročitajte više