Zviždačica: Kad sam im se suprotstavila, htjeli su me prikazati kao nesposobnu

Danas je Međunarodni dan borbe protiv korupcije.

"Kada se odvažiš postati 'zviždač', vrlo brzo shvatiš, čak i ako imaš potporu svojih najbližih, koliko si u toj borbi sam. Ne znaš što i kako trebaš napraviti, ne znaš od kuda i u kojem smjeru krenuti. Osjećaš se izloženo i stigmatizirano, mnogi te promatraju s čuđenjem, pitaju te što ti sve to treba, a spor i neučinkovit sustav ti ruši vjeru u onu staru poznatu krilaticu "pravda je spora, ali dostižna". Svi "zviždači" prolaze kroz to i ovo društvo se mora pobrinuti za njihov kvalitetniji položaj jer oni su prva linija obrane u borbi protiv korupcije", komentirala je Adrijana Cvrtila, predsjednica udruge Pomak koja je predstavila Priručnik za prijavitelje nepravilnosti.

"Dobila sam pet različitih otkaza ugovora jer sam upozorila"

Članica udruge Pomak Alema Ježić za N1 je ispričala svoju borbu s korupcijom.

"Ja sam nakon više od 10 godina rada u javnoj ustanovi u 2019. godini dobila prvi od pet različitih otkaza ugovora o radu.

Prvi otkaz nije bio obrazložen i za taj sam dobila pravomoćnu presudu. Nakon godinu dana i različitih oblika opstrukcije rada, nastojala se uništiti djelatnost kako bi se mene prikazalo kao nesposobnu voditeljicu. Kako im to nije uspjelo, ja sam pravomoćnom sudskom presudom trebala biti vraćena na radno mjesto, ali poslodavac je odbio izvršiti sudsku presudu te sam onda bila prisiljena kazneno ga prijaviti i tada sam odlučila javno istupiti u medije kako bih ukazala na kaznena djela koja se tamo čine", rekla je Ježić koja je radila u Županijskom zavodu za javno zdravstvo u Varaždinu kao voditeljica djelatnosti za zdravstvenu ekologiju.

"Nisam dobila niti jednu opomenu niti upozorenje pred otkaz, nego nakon što sam u svom izvještaju u radu za 2018. godinu upozorila na derogaciju ovlasti i zaustavljanje razvoja djelatnosti, lošu komunikaciju, tada je uslijedio prvi otkaz", kazala je.

Pročitajte više