Audi tužio kineski Nio, čeka se presuda

Foto: Nio

NAKON što nisu uspjeli naći sporazumno rješenje, našli su se na sudu. Presuda će biti donesena kroz nekoliko tjedana. 

Podsjetimo, Audi je na minhenskom regionalnom sudu pod brojem 1 HK O 13 543/21 podigao tužbu protiv kineskog proizvođača automobila Nio. Tvrtka iz Ingolstadta smatra kako su im narušena autorska prava, a radi se o modelima S6 i S8. 

I problem, kao što je poznato, nije u dizajnu, već u imenu. Naime, Nio ima dva SUV modela koja je nazvao ES6 i ES8, što je Audi jako zasmetalo. Netko bi mogao pomisliti kako se radi o električnim verzijama Audijevih modela A6 i A8. 

Međutim, sad dolazimo do apsurda, a to je da Nio uopće nije prisutan na njemačkom tržištu, niti s tim modelima niti s bilo kojim drugim proizvodom. "Nio je izabrao imena modela za europsko tržište koja po našem mišljenju narušavaju Audijev brend“, kratko je izjavio glasnogovornik Audija za njemački Auto Bild. Nio nije bio voljan komentirati tužbu.

Nio, jedan od najbrže rastućih kineskih proizvođača automobila, doista planira dolazak i na njemačko tržište, ali s modelom ET7 čija je posebnost mogućnost brze zamjene baterija, ali i doseg od oko 1000 km.

Stoga, oni upućeniji u kinesko tržište misle kako je jedan od razloga tužbe činjenica da se Audi teško može pomiriti s uspjehom kineske marke, piše njemački magazin. Uostalom, ovakve tužbe su stvar prestiža i medijskog utjecaja, jer se vrijednosti odšteta kreću na razini od 150.000 eura. U segmentu električnih vozila s cijenom od preko 45.000 eura Nio je na kineskom tržištu imao gotovo 10.000 novoregistriranih primjeraka (ožujak 2022.), BMW 3123, Mercedes 1199, a Audi tek 116.

Pročitajte više