Budućnost je počela: U Portugalu otvorena prva električna postaja

OVIH dana u Portugalu je otvorena prva postaja za punjenje električnom energijom, a čast da je prvi koristi dobio je Nissanov model Leaf.

U sklopu svečanosti otvorenja, portugalski premijer José Sócrates vozio je nekoliko kilometara ovaj potpuno električni obiteljski kompakt do postaje za punjenje smještene blizu Parka nacija u Lisabonu.

Lisabonska postaja za punjenje prva je od 1.300 redovnih postaja koje će MOBI.E - portugalski konzorcij za postaje za punjenje - izgraditi u 25 gradova diljem zemlje do ljeta 2011. Mreža za punjenje je dio ugovora koji su u prosincu 2008. potpisali Alijansa Renault-Nissan i portugalska vlada u svrhu utvrđivanja osnovnih uvjeta za provedbu programa mobilnosti s nultom emisijom štetnih plinova u Portugalu.

Nissan Leaf kreće u prodaju u prosincu u Japanu, SAD-u i na odabranim tržištima u Europi, uključujući Portugal, a do 2012. model će se prodavati širom svijeta. Cijena automobila u Portugalu iznosit će 29.955 eura s uključenih 5.000 eura državnih poticaja. Kupci električnih vozila u Portugalu će, uz ostale olakšice, biti oslobođeni i plaćanja godišnje naknade za ceste.

Nissan LEAF nudi jednake performanse i praktičnost poput standardnog hatchbaka s pet mjesta, ali bez ispušnih plinova. Njegova autonomija iznosi 160 km (u gradskoj vožnji), a to je po Nissanovim očekivanjima dovoljno da odgovori na potrebe mnogobrojnih vozača. Prema Nissanovom istraživanju, 80% ljudi na svijetu prosječno prijeđe manje od 100 km dnevno.

Pročitajte više