Dogodila se prometna nesreća blizu vas? Evo što trebate učiniti

Foto: Pixabay.com

AKO se dogodi situacija u kojoj ste svjedok prometne nesreće, to zahtijeva smirenu, trezvenu i brzu reakciju pod traumatičnim okolnostima.

Ako ste tijekom vožnje vidjeli prometnu nezgodu blizu vas, vaša reakcija će u velikoj mjeri ovisiti o težini nesreće, ali postoje opće smjernice koje treba imati na umu. Uz ove savjete bit ćete spremniji pomoći kolegama vozačima dok ne stigne profesionalna pomoć.

Prvo osigurati svoju sigurnost

Ako ste prometnu nezgodu vidjeli tijekom vožnje, zaustavite se sa strane ceste najmanje 30 metara od mjesta događaja i uključite sva 4 pokazivača smjera. Ova udaljenost je jako važna, jer ne trebate dovesti sebe i svoje vozilo u opasnost zbog slomljenog stakla, goriva koje curi ili plamena.

Nikada ne treba pretpostavljati da netko drugi zove policiju. Čak i ako vam se čini da je nesreća mala, policija se treba obavijestiti. Operateru je potrebno reći da ste svjedok prometne nesreće, lokaciju, broj ljudi, kao i sve druge relevantne detalje.

Provjeriti sudionike prometne nesreće

Nakon što ste se uvjerili da je sigurno prići mjestu prometne nesreće, provjerite stanje sudionika kako biste bili sigurni da su dobro i ponudite pomoć samo ako im možete pomoći.

Iako ovakva situacija može biti emotivno veoma uznemirujuća, pokušajte se držati činjenica i zapamtite da nije vrijeme za procjenjivanje čija je krivnja za nesreću ili donošenje zaključaka na osnovi mišljenja vozača.

Ako je u pitanju teška prometna nesreća, osim ako ne postoji rizik da će se vozilo zapaliti, nikada ne treba premještati ozlijeđenu osobu. Usprkos najboljim namjerama, pomicanjem se mogu izazvati još veće ozljede. To biste trebali prepustiti obučenim medicinskim radnicima.

Možete im pomoći riječima, govoreći im da je pomoć na putu.

Stabilizirati vozilo (ako je moguće)

Ako je prometna nesreća manja, zamolite vozača da udareno vozilo izbaci iz brzine i ugasi. To će ukloniti rizik od požara, posebno ako je sudar izazvao curenje ulja, goriva ili antifriza.

Također, postavite prometne trokute da biste upozorili ostale vozače na nesreću.

Dati izjavu policiji

Kada policija dođe, osigurajte im relevantne činjenice i svoje kontakt podatke. U danima ili tjednima nakon prometne nesreće, kao svjedoka vas može kontaktirati policija ili agent iz osiguranja. Budite iskreni u svojoj izjavi i iznosite samo činjenice, navodi Geico.

Prometne nesreće mogu biti veoma uznemirujuće, kako za sudionike u njima tako i za prolaznike i svjedoke. Najbolji način kako se nositi s tom situacijom je ostati na licu mjesta i prijaviti ono što ste vidjeli. Izađite iz svog vozila i pružite pomoć samo ako je sigurno to učiniti.

Vaše trezveno postupanje da, na siguran način, asistirate ili zaštite sudionike u prometnoj nesreći dok ne stigne hitna pomoć može učiniti veliku razliku u ishodu.

 

Pročitajte više