Dolazi nam najsnažniji Aston Martin ikad

Ferrari LaFerrari FXX K uskoro će dobiti opako društvo ili bolje rečeno, konukrenciju. Naime, sa Ženeve će mu se smiješiti novi McLaren P1 GTR i Aston Martin Vulcan. Dok smo P1 GTR već upoznali brand iz Gaydona upravo je objavio prve podatke i fotografije svoje trkačke zvijeri. Cestovno zabranjeni Vulcan zasnovan je na karbonskoj šasiji dobro nam poznatog Aston Martina One-77 odakle i isti međuosovinski razmak od 2.791 mm.

Međutim, Britanci planiraju proizvesti tek 24 primjerka ovog trkačeg automobila čija je cijena još uvijek nepoznata.

Ipak, poznato je kako najsnažniji Aston Martin ikad pokreće dobrano dotjerani 7.0-litreni V12 atmosferac s više od 800 KS. Ta snaga na stražnje se kotače prenosi preko šest-stupanjskog Xtrac sekvencijalnog mjenjača i diferencijala s ograničenim proklizavanjem dok poseban natjecateljski ovjes donosi podesive amortizere s DSSV ventilima. Za zaustavljanje ovog trkača brinu se Brembove natjecateljske komponente i karbonsko-keramički diskovi. Aston Martin Vulcan donosi i varijabilni traction control te podesivi ABS. Kako bi ovaj ultra-sportaš udovoljavao FIA pravilima tu je i kavez unutar putničke kabine.

Baš kao Ferrari i McLaren i Aston Martin vlasnicima ovog trkača ponudit će školu vožnje koju će voditi iskusni instruktori među kojima će biti i Aston Martinov pobjednik 24 sata Le Mansa Darren Turner. Obuka kreće sljedeće godine na nekolicini svjetski poznatih trkališta. 

Pročitajte više