FOTO, VIDEO Dvostruki šok iz Tesle: Semi i Roadster mijenjaju budućnost prometa

 Foto: Tesla Motors
Screenshot: YouTube

ELON Musk je sukladno najavama predstavio svoja dva bitna proizvoda kojima planira ući u drugu fazu osvajanja automobilskog tržišta. 
 
Nema sumnje, Musku treba još jednom čestitati na smjelosti i spremnosti da iznova zadivi automobilski svijet. Opetovani problemi s proizvodnjom Modela 3, pitanja kvalitete konačnih proizvoda i u konačnici milijunski gubici nisu poljuljali uvjerenja Elona Muska. Ne samo da misli kako ide u pravom smjeru, već ulaže dodatne napore i, uz nekoliko drugih aktivnih projekata, poput Hyperloopa, pred Teslu stavlja novi zadatak. Točnije dva, kamion Semi i sportski Roadster. 
 
Tesla Semi
 
Nakon višemjesečnih najava Tesla je razotkrila Semi, svoj prvi model u komercijalnom segmentu. 
Musk ga je na promociji najavio kao budućnost kamionskog prijevoza, a uzda se u njegove performanse. Doseg mu je čak i veći od ranijih pretpostavki, nevjerojatnih 500 milja ili preko 800 km. I to dok je pod punim opterećenjem nešto većim od 36 tona. A tada će ubrzati do 96 km/h u 20 sekundi, brže od ikojeg dizelskog tegljača na tržištu.
 
 
 
Maknite prikolicu i na 96 km/h je za 5 sekundi. Kad je pak u pitanju punjenje, 30 minuta na Megachargeru dovoljno je za oko 640 km. 
 

Semi pokreću četiri elektromotora koji zakreću stražnja četiri kotača, a struktura je koncipirana da pruža idealnu dinamiku, dosad neviđenu u kamionskom prijevozu. Viša je i razina pasivne i aktivne sigurnosti, težište sistema nikad nije bilo niže, a Semi je zaštićen i od "sudara" prikolice i kabine. Standardna oprema uključivat će i sustav autonomne vožnje, kao i svu silu sigurnosne opreme. 
I pazite sad ovo. Tesla daje jamstvo od milijun milja ili 1,6 milijuna kilometara. 
 
Tesla Roadster
 
Roadster je automobil s kojim je i počela priča o Tesli. Nekadašnja prerada Lotusa i danas je obožavan automobil, a sada nam Musk predstavlja drugu generaciju. I odmah pogađa u srca vodećih supersportaša: sprint do 96 km/h za 1,9 sekundi će biti standardna ponuda. Na 160 km/h je za 4,2 sekundi, a najavljeni maksimalac je preko 400 km/h. 
 
 
Za razliku od prethodnika, novi Roadster odlično izgleda, čak i kad stoji. Izvana i iznutra. No uspjeh će ovisiti i o upotrebljivosti. A ona je odlična. Osim savršenih performansi osiguranih od strane 200 kWh baterija tu je i fantastična autonomija, čak 1.000 km. 
 
Da, Roadster je nesumnjivo najveće iznenađenje i glavni adut pokreta koji želi slomiti tržište automobila s konvencionalnim motorima. Kako sam Musk kaže, Roadster je zadnji čavao u lijesu automobila pokretanih motorima s unutrašnjim izgaranjem. A ako vas zanima, ponuda će se kretati od 200.000 USD.
 
Lista narudžbi je otvorena, a uz potpis valja uplatiti akontaciju od 50.000 USD. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Tesla Motors, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Tesla Motors.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više