FOTO Novi križanac na tržištu: Citroen predstavlja atraktivni C4 X

Foto: Citroen

C4 odavno nije klasični kompakt, a sad je dobio još jednu vrlo zanimljivu izvedbu.

Kaš što se moglo očekivati, iz Citroenove kuhinje dolazi još jedan križanac više segmenata, dosad gotovo neviđen u svijetu automobila. Nastao na osnovi C4, novi X model dolazi kombinirajući karakteristike SUV-a, crossovera i coupea s četiri vrata, možda čak i fastbacka. 

Upravo ga koncept fastbacka najbolje karakterizira. Dodatak X u imenu znači čak 26 duže vozilo, pa je ukupna duljina 4.60 m. Svi koji su isprobali "obični" C4 znaju kako će ovdje vladati pravi komfor. Osim više prostora za putnike, novi model nudi i rekordan volumen prtljažnika od čak 510 litara, što je za trećinu više od izvornika. 

Iako je međuosovinski razmak ostao isti, komfor će zasigurno biti u prepoznatljivoj Citroenovoj režiji, među najboljima u konkurenciji. Advanced Comfort sjedala dodatno će zaokružiti dojam u kabini, koja se estetski ne razlikuje u odnosu na C4. Službene informacije kažu kako automobil u drugom redu sjedala nudi 198 mm prostora za koljena, 1366 mm prostora za ramena te 1440 mm prostora za laktove. 

Za ponudu motora Citroen je ostavio i klasiku. Izbor kreće 1.2 trocilindrašem u verziji sa 102 i 131 KS, gdje potonji dolazi isključivo u kombinaciji automatskog mjenjača. U ponudi je i jednako snažan 1.5 BlueHDi dizelaš, ujedno i najuvjerljiviji po pogledu performansi u ponudi. 

Gamu zaokružuje električna izvedba poznatih mogućnosti. Čini je kombinacija elektromotora od 136 KS (i 260 Nm) i baterije kapaciteta 50 kWh, a nudi doseg od 360 km. 100 km/h ima za 9.7 sekundi, ne može preko 150 km/h, a kompatibilan je s punjačima snage do 100 kW. Prevedeno to znači brzinu punjenja od 10 km/min, odnosno 30 min za punjenje do 80% kapaciteta.  

Novi C4 X i e-C4 X proizvodit će se u tvornici Stellantisa Villaverde u Madridu. Cijene i točan datum početka komercijalizacije još nisu poznati. 

Pročitajte više