FOTO Ovo je najbrži i najjači Porsche svih vremena

Foto: Porsche

PORSCHE Taycan je vraški brz automobil, ali ovo izdanje nadilazi sve dosad viđeno u Stuttgartu. 

Ime mu je Turbo GT, a ovdje govorimo o 815 kW, odnosno preko 1100 KS. Prevedeno, govorimo o 115 kW ili 156 KS više no u dosad najsnažnijeg Taycana Turbo S. Verzija s Weissach paketom ubrza do 100 km/h za 2.2 sekunde, a ne posustaje sve do 305 km/h. 

Ono bitnije je da ovaj Taycan odlično prolazi na stazi. Krug na Nürburgringu pretprodukcijski primjerak odveo je 26 sekundi brže od Turbo S varijante, a to se itekako osjeti. 

Stotka za 2,2 sekunde

Turbo GT raspolaže s nominalnih 580 kW, a aktivacijom Launch Controla snaga raste na 760 kW, kratkotrajno na dvije sekunde i sve do 815 kW. U oba slučaja maksimalni okretni moment penje se na 1340 Nm. Kao što rekosmo, s Weissach paketom stotka je tu za 2.2 sekunde, a bez njega desetinku sekunde kasnije. 

Izbor paketa opravdava sprint do 200 km/h kad je razlika osjetnija, 6.4 naspram 6.6 sekundi. Turbo S pak treba dodatne 1.3 sekunde. Isti paket podiže i maksimalac na preko 300 km/h, inače govorimo o "tek" 290 km/h.

Doseg od 555 km

S obzirom na električnu propulziju, ne možemo preskočiti još neke podatke. Prvi i nekima bitan je doseg, a on je do 555 km prema WLTP standardu. O pogonu Porsche zasad ne govori puno.

Spomenuti su novi elektromotor straga (od facelifta) te ugradnja snažnijeg i učinkovitijeg invertera (do 900A) s poluvodičkim elementima od silicijevog karbida. Modificiran je prijenosni omjer i poboljšana je robusnost mjenjača kako bi mogao izdržati veliki okretni moment.

Još jedna posebnost ove izvedbe je Attack Mode sustav koji se aktivira pritiskom na tipu. Tijekom perioda od 10 minuta vozaču je na raspolaganju dodatnih 120 kW snage. Pritom valja imati na umu da ovaj model koristi sada više karbona pa mu je masa reducirana za 75 kg u odnosu na Turbo S. 

Dodate li na sve 21-inčne kovane naplatke, aktivni ovjes i apsolutno svu modernu opremu, uključujući sportske elemente u kabini, postaje jasnije zašto će ovaj model stajati 240.000 eura ili bar 10% više od turbo S verzije.  

Pročitajte više