FOTO, VIDEO Konačno bolji od Golfa? Ford predstavo novi Focus

Foto: Ford
 
FORDOV najpopularniji model donosi bitni napredak u svim područjima, a nema sumnje kako se u Fordu nadaju da su konačno najbolji u klasi.
 
A da bi bio najbolji, Ford je u svoj kompaktni model odlučio ugraditi najbolje od onoga što ima na raspolaganju. Kao i u slučaju nove Fieste posao je odrađen temeljito i s mišlju na najširi krug korisnika. Upravo zato će Ford uz tri karoserijske izvedbe ponuditi posebnu luksuznu izvedbu (Vignale), ali i onu avanturističku (Active). 
 
 
A sve rečeno mora biti na cesti uvjerljivo, pa se novi Focus postavlja na novu C2 platformu. Time je poboljšana ponuda prostora, smanjena masa do 88 kg i dodatno poboljšana torzijska krutost. A to u prijevodu znači više komfora uz uvjerljivije performanse i poboljšanu sigurnost. Svemu rečenom valja pridodati kvalitetnije materijale, ali i viši stupanj finalne izrade, ističu u Fordu. 
 
Brojevi kažu kako je razmak između osovina porastao za 53 mm, koeficijent otpora zraka je pao na 0.273, odnosno 0.25 kod limuzine, a uz manju masu potrošnja goriva je u prosjeku pala oko 10 %.
Brojni su sustavi asistencije pridruženi Focusu i doista ih nema smisla nabrajati. Sve danas ponuđeno i u segmentu više ovdje je dostupno, a tiče se nadzora okoline ispred vozača, naprednih svjetala ili nadzora signalizacije i prometnih znakova. Dostupan je head-up zaslon, kao i napredni sustav asistencije pri parkiranju.
 
 
Posebno zanimljiv je FordPass Connect gdje putem mobilnog telefona možete locirati automobil, ali i provjeriti njegov status poput razne ulja, količine goriva i sl.
 
 Ponudu benzinaca čine dva motora. Ulazni 1.0 EcoBoost nudi se u izvedbi s 85, 100 i 125 KS, a novi 1.5 sa 150 i 182 KS. Novi motor ima sustav deaktivacije cilindara, a to čini u 14 ms, odnosno 20 puta brže od treptaja oka. Uz ručni mjenjač sa šest-stupnjeva u ponudi je osam-stupanjska automatika. 
 
U ponudi dizelaša slabija opcija je 1,5 EcoBlue s 95 i 120 KS te 300 Nm. Veći 2.0 nudi 150 KS i 370 Nm. 
 
Početak prodaje očekuje se na jesen ove godine, a start bi trebao biti na razini od oko 17.000 eura.

Pročitajte više