FOTO Ovo je sat koji dobiva kupac najskupljeg novog automobila na svijetu

Foto: Rolls Royce, Bovet 1822

APSOLUTNO savršenstvo nastalo je u suradnji sa slavnom urarskom kućom.

O najskupljem (novom) automobilu na svijetu već smo govorili. Ponovit ćemo ono bitno, a to je da je Rolls Royce više od automobila, pravo umjetničko djelo. Ako ne vjerujete, pogledajte njegove fotografije, a onda uzmite u obzir cijenu na razini gradskog proračuna nekih županijskih središta.

A sada još jedno remek-djelo. Rolls Royce se udružio s urarskom kućom Bovet 1822 te su uspjeli na svijet donijeti jedinstven sat. Razvijan je pune tri godine, a možete ga nositi na ruci, u džepu ili ga postaviti na posebnu poziciju na prednjoj armaturi automobila. 

Nakon tri godine rada Bovet 1822 i Rolls-Royce postigli su ono što nikada nije uspjelo nikome. Tourbillon za nju i njega, koji se može nositi na ruci, u džepu ili smjestiti na kontrolnu ploču automobila. Stvorena su dva tourbillon sata, za njega i nju, a to bi, sudeći po špekulacijama, mogli biti Beyonce i njen odabranik Jay-Z.

Vratimo se mi satu koji je ujedno prvi kojem su sve komponente testirane kao dio automobila. Pascal Raffy, vlasnik Boveta 1822, ponosan je na ovo dostignuće gdje je svaka od 51 komponente sata prošla detaljna testiranja, pa i crash-testove.

Počelo razvoja bio je Amadeo sustav iz 2010. godine, a paralelno je razvijan držač sata za automobil. Ako se sat ne postavi u držač, onda se može pohraniti u ladicu presvučenu kožom. Na mjesto držača onda dolazi laserski ugravirana i lakirana ploča zaslona.

Kućišta satova izrađena su od 18-karatnog bijelog zlata, muški je sat ispoliran, a ženski graviran i ispunjen plavim lakom. Imena vlasnika ugravirana su na brojčaniku, kao i zlatna statua Spirit of Ecstasy, Konačno, tu je intarzija izrađena od ebanovine.

Na poleđini muški sat ima brojčanik od aventurina s kartom neba, a ženski sadrži sliku cvjetnog buketa na brojčaniku od sedefa. U sat su ugrađene i minijaturne makete automobila, vjerne do najsitnijeg detalja. Završni detalj je na mostu Tourbillona, gdje je ugravirano ime bolje polovice svakog vlasnika. Tourbillon ima 284 komponente, a broj oscilacija je prigušen na 21.600. Rezerva snage je 5 dana.

Za kraj recimo da je na izradu ovog jedinstvenog sata potrošeno oko 3000 radnih sati. 

Pročitajte više