FOTO Start na oko 160.000 eura: Ovo su novi X5 i X6 u M izdanju

Foto: BMW

NA papiru nema ničeg novoga, ali u praksi BMW obećava više. 

Samo nekoliko tjedana nakon premijere X5 i X6 trebalo je čekati da iz BMW-a dopuste debi top izvedbe modela. U pitanju su M verzije, a koje se nude isključivo u Competition izdanju. 

>> FOTO BMW predstavio novi X5 i X6

Službeni podaci kažu kako je 4.4 V8 twinturbo i dalje tu, a daje istih 625 KS i 750 Nm. Međutim, motor je dobio 48V sustav, kao i niz modifikacija poput ojačane radilice, izmijenjenih turbina, novog usisa i ispuha i sl. Sada nosi oznaku S68, a dolazi s osam-stupanjskom mjenjačkom kutijom u koju je integriran 48-voltni starter-generator sustav blagog hibrida, a koji daje do 12 KS i 200 Nm. 

BMW stoga obećava "brži odziv i povećanu učinkovitost“, a službeni podaci govore kako 100 km/h postiže za 3.9 sekundi i ubrzava sve do 290 km/h. Doista impresivno za vozilo od 2.4 tone. 

S redizajnom dolazi i novi izgled, snažno inspiriran većim XM. Prednji kraj je u potpunosti redizajniran, a ovdje "bubrezi“ obojeni u crno nemaju vertikalne, već imaju horizontalne letvice. BMW-ovi "asfaltni terenci“ kotrljaju se na minimalno 21-inčnim kotačima. X6 distancira se stražnjim spojlerom, po želji (uz doplatu) i od karbona. 

U kabini je ugošćen najnoviji operativni sustav, a uz iDrive standardan postaje zakrivljeni zaslon s 12.3-inčnim digitalnim kokpitom i zaslonom infotainmenta od 14.9 inča u dijagonali. 

Cijena nije obznanjena, ali se očekuje kako će biti bar 10.000 eura viša. Kao dobar orijentir može poslužiti procjena od 160.000 eura na njemačkom tržištu. Prve isporuke kreću ovog ljeta.  

Pročitajte više