FOTO Policija otkrila koliko će uštedjeti s električnim automobilom

ELEKTRIČNI automobili imaju brojne prednosti, a zbog nekih od njih sve su češći i u električnim flotama.

Pritom se električni automobili ne koriste u potjerama, kao ni u nekim specijalnim zadacima, ali su zato od velike koristi u svakodnevnim aktivnostima. Tako barem misle u policijskoj upravi u Somersetu u Wisconsinu gdje su se odlučili vozni park obogatiti Teslom Model Y. 

Svoj izbor opravdaju i tablicom s planiranim troškovima eksploatacije. Prema njima ispada da će im Tesla donijeti značajne uštede. Prema njihovim planovima s Teslom će tijekom 10 godina uštedjeti čak 83.810 dolara, i to u usporedbi s Fordovim hibridom koje je u startu osjetno jeftiniji. 

Glavnina ušteda odnosi se na potrošnju goriva. Iako je Fordov SUV hibrid, u policiji prognoziraju pozamašnu potrošnju goriva, prije svega jer se auto koristi pri niskim prosječnim brzinama s velikim udjelom vremena kad auto stoji s upaljenim klima-uređajem. 

Također, problematičnim se ne čini ni doseg. Tesla ima nominalni doseg od oko 480 km, a u jednoj smjeni policajci u praksi naprave prosječno stotinjak kilometara. Šef policijske postaje u Somersetu Joel J. Trepczyk izjavio je da je cilj "uštedjeti novac poreznih obveznika i eliminirati nepotreban trošak". Kaže kako Teslu mogu voziti svi policijski službenici, kao i da su povratne informacije odlične. 

Doduše, još uvijek se navikavaju na specifičnosti električnog pogona, posebno u pogledu snažnog ubrzanja. 

U SAD-u je trenutno kod električnih automobila prvi izbor policije upravo Tesla, a sve češće odabiru i Fordov Mustang mach-E. U Europi praksa električnih automobila u policijskim flotama još uvijek nije zaživjela. 

Pročitajte više