FOTO Stvorio je najbolji sportski auto na svijetu, a sada ima novi model

Foto: GMA

GORDON Murray, autor McLarena F1, predstavlja novi bolid.

Ime mu je T.33, a njegov autor i Gordon Murray Automotive (GMA) ga predstavljaju kao "najfiniji supersportski GT na svijetu“. I to si mogu priuštiti jer ipak ga je stvorio jedan od najvećih genijalaca u automobilskom svijetu, i to okružen onim najboljim što autoindustrija danas nudi.

Prije svega recimo kako je ovo drugi model koji je u zadnje dvije godine od nule napravio Gordon Murray. Ovaj je manji od T.50, a u pitanju je dvosjed s centralno postavljenim motorom. 

T.33 dijeli platformu s T.50, a i pokreće ga isti motor. Istina, ovdje je Cosworthov 3.9 V12 dodatno prerađen, a epilog je nešto manja snaga od 615 KS i 451 Nm, uz činjenicu kako se i vrti do "svega“ 11.100 o/min.

A kako bi u potpunosti razumjeli Murrayevu filozofiju, morate znati još nešto, a to je da automobil teži 1100 kg ili oko 300 kg manje od najlakše konkurencije. Nažalost, još uvijek ne znamo koliko je T.33 brz, ali sasvim sigurno neće razočarati. 

Kupci će moći birati između dva šest-stupanjska mjenjača, ručnog i onog automatiziranog s polugama iza upravljača. Pogon je stražnji, a diferencijal s djelomičnim proklizavanjem dio standardne ponude. A pritom znajte da je konstrukcija automobila vrlo bliska onoj trkaćeg automobila. 

T.33 je jednako beskompromisan u kabini. Svijet je tu kakav i treba biti – analogan, s "turcelerom" od 120 mm i bez zaslona infotainmenta. Zato su tu najpraktičnije kružne komande izrađene od aluminija. Sa strane praktičnosti spomenimo prednji prtljažnik te po jedan na svakom boku. 

Proizvodnja je limitirana na 100 primjeraka, a prve isporuke kreću početkom 2024. godine. Naravno, nakon što svaki kupac izdvoji minimalno 1.37 milijuna GBP uz pripadajuća davanja.

Pročitajte više