FOTO, VIDEO Ovo je prvi auto koji smije samostalno upravljati bez upliva vozača

Foto: Mercedes

IDEJA da automobil samostalno upravlja dok vi na mjestu vozača čitate novine sada je moguća, posve sigurna i, što je bitno, legalna. Ali samo u Mercedesu.

I to jednom jedinom modelu. Pogađate, radi se o S klasi, za čiji sustav autonomnog upravljanja je njemački Ured za motorna vozila (KBA) dao odobrenje za korištenje na njemačkim prometnicama. Udovoljavanjem tehničkim zahtjevima u okviru dokumenta UN-R157 dodijeljena mu je razina 3, što je prvi zabilježeni slučaj u svijetu. Zasad je korištenje dopušteno samo u Njemačkoj, ali već se provode testiranja u Kini i Americi pa je realno očekivati da će Mercedes biti prvi i u tim zemljama. 

Sustav Drive Pilot je predstavljen prošle godine paralelno s lansiranjem nove S klase. Međutim tek sada ima odobrenje za korištenje, i to na određenim dionicama njemačkih cesta uz uvjet maksimalne brzine od tek 60 km/h. Možda na prvu ne zvuči kao nešto revolucionarno, posebno nakon što smo mogli svjedočiti brojnim primjerima u kojima Tesla samostalno upravlja na autopilotu dok vozač radi nešto drugo. 

E pa Mercedes je jedini koji je službeno dosegao razinu 3 i u kojem se smije tako voziti. Svi ostali raspolažu u najboljem slučaju razinom 2 koja podrazumijeva samostalno kretanje trakom, ali promjene traka ne mogu biti izvedene bez vozača koji mora imati ruke na upravljaču. U Mercedesu pak vozač više ne morati stalno pratiti promet, a sustav će u potpunosti nadzirati okolinu i samostalno upravljati između mogućih prepreka. 

"Drive Pilot omogućuje da vozač odmori glavu od prometa i posveti se nekim sekundarnim aktivnostima, bilo da razgovara s kolegama putem sustava In-Car Office, surfa internetom ili se odmara gledajući film", kažu u Mercedesu. Priznat ćete, ovo zvuči itekako primamljivo. Malo je onih koji ne bi htjeli auto koji će ih odvesti s posla zaobilaznicom kroz gužvu kući dok oni dremuckaju ili gledaju televizijski program. 

Sustav zasad funkcionira samo na njemačkim autocestama i pri relativno niskim brzinama, ali to je ionako tek prvi korak. Uostalom, u pitanju je 13.191 km cesta na kojima Mercedes može i smije samostalno upravljati. 

Za razliku od Tesle čiji je sustav sada baziran isključivo na kamerama, Mercedesov koristi i pomoć LiDAR-a te podatke navigacije i kamera sprijeda i straga. Automobil ima i mikrofon koji registrira zvuk sirene vozila s prednošću prolaska, dok kvalitetu podloge prati pomoću senzora vlage smještenog u kotač.  

Sustav se aktivira pomoću tipke na kolu upravljača, a automobil s ovim sustavom prepoznat ćete po maloj izbočini u stražnjem dijelu krova. Prvi Mercedesi s Drive Pilotom kupcima će biti isporučeni sljedeće godine. 

Realno je očekivati da će nakon Mercedesa još neki proizvođači pokušati legalizirati svoje sustave autonomnog upravljanja. Tko zna, možda i Rimac pokuša sa svojim sustavom koji je s premijerom C_Two najavio kao sustav razine 4...

Pročitajte više