I ove godine će biti poticaja za kupnju električnih vozila

Foto: Index, press

POTICAJI su se tradicionalno posljednjih godina dodjeljivali u lipnju. Ove godine, izgleda, malo je zapelo.

Subvencije za kupovinu električnih i elektrificiranih vozila se dodjeljuju od 2014. godine, a do danas je za oko 8700 vozila potrošeno preko 48 milijuna eura bespovratnih sredstava. Prošle godine taj je poticaj iznosio preko 108 milijuna kuna, a iskorišten je u jednom danu. Ovisno o tipu vozila i pogona moglo se dobiti od 20.000 do 70.000 kuna. 

Što će biti ove godine?

Lipanj je na izmaku, a javnost još uvijek nije obaviještena hoće li i ako hoće, kada će biti otvorene prijave za subvencije. Informacije je zatražio N1, a iz Fonda su poručili: 

"Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i u ovoj godini planira nastaviti sa sufinanciranjem energetski učinkovitih vozila." Pritom nisu poznati ni iznosi, kao ni opseg subvencija. 

"Prije objave novog poziva, u suradnji s Energetskim institutom Hrvoje Požar, provodimo detaljnu analizu s ciljem prilagodbe dosadašnjeg načina sufinanciranja, uzimajući u obzir europsku praksu, iskustva provedbe programa u Hrvatskoj, prijedloge zainteresiranih dionika, ali i nacionalne ciljeve u transformaciji prometnog sustava", rekli su iz Fonda.

Pročitajte više