Ispisana je povijest: Prvi put najprodavaniji u Europi je električni automobil

Foto: Tesla

PREMA JOŠ UVIJEK neslužbenim informacijama, ali dobivenima iz pouzdanih izvora, Tesla Model Y najprodavaniji je automobil u Europi u 2023. godini s prodanih više od 254 tisuće primjeraka. To je prvi put u povijesti da je jedan najprodavaniji ujedno i električni model. 

Još uvijek nisu poznati svi konačni podaci, ali očekuje se kako su u Top 5 još Dacia Sandero, Volkswagen T-Roc, Peugeot 208 te Renault Clio, koji su cijele godine među najprodavanijim modelima u Europi.

S 234 registrirana primjerka Tesla Y najprodavaniji je automobil ove američke marke i u Hrvatskoj.

Inače, kako javlja HINA, u razdoblju od siječnja do prosinca europsko tržište novih automobila poraslo je za 13,9 posto, uz registriranih 10,5 milijuna novih automobila, izračunala je udruge proizvođača automobila ACEA.

Prodaja je porasla na svim tržištima EU-a, osim u Mađarskoj gdje je pala za 3,4 posto.

Električni automobili na baterije ponovo su bilježili snažan rast prodaje, za 37 posto, uz prodanih 1,54 milijuna vozila. Prodaja 'dizelaša' smanjila se pak za 5,8 posto, uz prodanih s 1,43 milijuna vozila.

'Benzinci' su zadržali prvo mjesto, s udjelom u tržištu od 35,3 posto, a na drugom su mjestu hibridni električni automobili s tržišnim udjelom od 25,8 posto.

Snažan porast tržišta u Italiji, najmanji u Njemačkoj

U skupini vodećih tržišta najviše je lani porasla prodaja u Italiji, za 18,9 posto. Slijede Španjolska i Francuska s rastom od 16,7 odnosno 16,1 posto. Njemačka je na začelju sa 7,3-postotnim povećanjem prodaje.

U Hrvatskoj su u cijeloj 2023., po podacima ACEA-e, registrirana 57.694 novih vozila, za 31,3 posto više nego u 2022. 

Prodaja električnih automobila na baterije porasla je za 19,6 posto, a hibridnih električnih automobila za 57,5 posto. Poskočila je i prodaja 'dizelaša' i 'benzinaca', za 29,3 odnosno za 26,8 posto, pokazuju ACEA-ini podaci.

Pročitajte više