Koenigsegg Agera R: Alkoholna rapsodija

ŠVEDSKI proizvođač sportskih automobila je predstavio dorađenu izvedbu modela Agera. Radi se o modelu kojega će od "standardne" izvedbe razlikovati osnaženi V8 sada snage nevjerojatnih 1.115 KS, spojleri i vjerovali ili ne specijalni Thule krovni spremnik.

Agera R će stajati oko milijun eura, a pokretat će ju novi 5,0-litreni bi-turbo V8 motor koji kao pogonsko gorivo može koristiti E85 bioetanol. S konvencionalnim gorivom isti razvija snagu od 940 KS, dok će mu uz E85 snaga narasti do 1.115 KS, a okretni moment na 1.200 Nm. Podsjetimo kako obično Ageru pokreće 4,7 V8 snage 910 KS i najvećeg okretnog momenta od 1.100 Nm.

Masa iznosi 1.350 kg, što će R verziji omogućiti ubrzanje do 100 km/h za oko 3 sekunde, dok će najveća brzina iznositi i do 420 km/h. Naime, spomenuta obična izvedba je stotku dostizala za 3,1 sekundu, a podatak o najvećoj brzini je glasio 390+ km/h. R verzija će biti opremljena posebnim Michelinovim gumama koje su posebno proizvedene za ovaj model i testirane na brzine do 420 km/h.

Od ostalih tehničkih detalja svakako treba spomenuti kako je motor uparen s mjenjačem s dvije spojke, a tu je i "napredni sustav ovjesa koji će omogućiti upotrebljivost snage i okretnog momenta koji vozaču ovog automobila stoje na raspolaganju".

Verzija koja će biti izložena na ženevskom auto salonu će imati i posebno proizvedeni krovni kofer kojega će bogati skijaški entuzijast platiti dodatnih 20.000 eura.

Pročitajte više