Lamborghini je prisiljen vratiti najskuplji model u proizvodnju, evo i zašto

Foto: Lamborghini

KLIJENT je uvijek u pravu, posebno ako je za automobil iskeširao nemali iznos. 

U tu grupu sasvim sigurno spada Aventador, sada već vremešni model koji se oduvijek isticao krajnje agresivnim izgledom i brutalnim performansama uz paprenu cijenu. U iščekivanju nasljednika Lamborghini je proizveo zadnju seriju Aventadora i gasio proizvodnju. 

Sudeći po najnovijim informacijama velike su šanse da će linija još jednom startati i proizvesti nepoznat broj Aventadora. Naime, nedavni požar na brodu Felicity Ace je glavni uzročnik ovakvog epiloga. Od gotovo 4000 u požaru izgubljenih automobila VW koncerna bilo je oko 1100 Porschea, 186 Bentleya i nepoznat broj Lamborghinija. 

A među njima je i nepoznat broj Aventadora. Šef poslovanja Lamborghinija u Americi, Andrea Baldi, za Auto News je izjavio kako još uvijek ne zna kakve su posljedice požara kad je u pitanju Lamborghini. Pritom su mu jedna od najvećih briga upravo Aventadori. 

Ako su automobili oštećeni, u Lamborghiniju će morati procijeniti mogu li se obnoviti. Ako su pak uništeni, velika je vjerojatnost da će Lamborghini morati proizvesti nove primjerke. „Auto je rasprodan, ali postoji vjerojatnost da od 563 primjerka neko otkazivanje omogući zamjenu Aventadora, ali se nadam da su barem neki Aventadori na brodu ostali na sigurnom“, rekao je Baldi.

Pretpostavlja se da će kupci uništenih Lamborghinija na svoje primjerke morati čekati minimalno šest mjeseci. U svakom slučaju, i ako su automobili sačuvani, isporuka će kasniti, potvrdio je Baldi. 
"Obavijestit ćemo naše klijente čim dobijemo potpunu sliku o šteti. Nadamo se najboljem, a spremni smo suočiti se s najgorim“, zaključio je Baldi. 

Podsjetimo, Porsche se 2019. godine našao u sličnoj situaciji kad je blizu obale Francuske potonuo brod Grande America koji je prevozio automobile VW grupe za Brazil. Među njima su bila i četiri Porschea 911 GT2 RS koji su potonuli s brodom.

Porsche je tada pokrenuo proizvodnju i opet proizveo četiri nova primjerka. Međutim, Porscheu je tu bilo lakše jer se radi o automobilu koji mnoge dijelove dijeli s 911-icom. Aventador je ipak poseban model proizveden u daleko skromnijoj nakladi. 

Pročitajte više