Mercedes, BMW i VW kritizirali EU zbog uvođenja carine kineskim proizvođačima auta

Ilustracija: Shutterstock

Njemački proizvođači automobila oštro su kritizirali nove carine Europske unije na kineska električna vozila koja se uvoze u Europu. 

Podsjetimo, Europska komisija je jučer zaprijetila da od 4. srpnja namjerava uvesti privremene carine na uvoz električnih automobila iz Kine u rasponu od 17.4 do 38.1 posto umjesto sadašnjih 10 posto, zbog nedopuštenih državnih subvencija kineskim proizvođačima.

U sklopu istrage koju je započela u listopadu prošle godine i koja je još uvijek u tijeku, Komisija je privremeno zaključila da kineski proizvođači baterijskih električnih vozila (BEV) imaju koristi od neopravdanog subvencioniranja, što može nanijeti ekonomske štete proizvođačima BEV-a u EU.

Međutim iz njemačke autoindustrije stiže negodovanje. 

Mercedes-Benz, BMW i Volkswagen mogli bi se suočiti s protumjerama kineske vlade koje će utjecati na njihovo poslovanje u Kini, koja je ključni centar profita za te kompanije.

BMW: Ovo će naštetiti europskim tvrtkama i interesima

CEO BMW-a Oliver Zipse rekao je da će carine EU naštetiti europskim tvrtkama i europskim interesima.

"Protekcionizam riskira upadanje u začarani krug. Carine dovode do novih carina, a to dovodi do izolacije umjesto suradnje", rekao je. 

"Iz perspektive BMW Grupe, protekcionističke mjere, poput uvođenja carina na uvoz, ne doprinose našim uspjesima na međunarodnim tržištima", rekao je Zipse u izjavi.

CEO Mercedesa Ola Källenius rekao je: "Ne trebamo povećanje prepreka trgovini. Trebamo raditi na uklanjanju trgovinskih barijera u duhu Svjetske trgovinske organizacije."

VW: Negativni učinci ove odluke nadmašuju bilo kakve potencijalne koristi

Volkswagen je izjavio da carine neće postići cilj EU da ojača konkurentnost europske automobilske industrije.

"Vrijeme odluke Europske komisije štetno je za trenutnu slabu potražnju za BEV vozilima u Njemačkoj i Europi. Negativni učinci ove odluke nadmašuju bilo kakve potencijalne koristi za europsku, a posebno njemačku automobilsku industriju", rekao je VW.

Njemačko industrijsko tijelo VDA izjavilo je da carine povećavaju rizik od trgovinskog rata i neće ojačati konkurentnost europskog automobilskog sektora.

"Potencijalna šteta koja bi mogla proizaći iz carina može biti veća od potencijalnih koristi za europsku, a posebno njemačku automobilsku industriju", rekla je predsjednica VDA-a Hildegard Müller u izjavi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.