Mercedes izgubio pravnu bitku i mora povući Airscarf sustav iz ponude

 Foto: Mercedes

MERCEDES će prije puštanja u prodaju morati sa svih modela ukloniti Airscarf sustav, a potom i iz svih promotivnih materijala. 
 
Posljedica je to desetak godina duge pravne bitke između Mercedesa i Ludwiga Schatzingera, vlasnika patenta za sporni sustav ventilacije. Presuda vrijedi isključivo za tržište Njemačke i to samo za primjerke (nove i polovne) koji se nađu u prodaji nakon stupanja odluke na snagu, odnosno od 10. svibnja. 
 
 
Mercedes je tako primoran obustaviti Airscarf sustav, jedan od zaštitnih znakova Mercedesovih kabrioleta još od 1998. godine, kad je sustav premijerno predstavljen. Radi se o ventilacijskom sustavu sa otvorima u prednjim sjedalima u predjelu vrata putnika koji strujom zraka omogućava ugodnu vožnju bez krova i za hladnijeg ili toplijeg vremena, ovisno da li se radi o modu grijanja ili hlađenja.
 
Modeli na kojima je sustav bio u ponudi su SLK (SLC), SL, SLS, te C, E i S klasa cabrio. Za spomenute modele Mercedes će morati napraviti i nove promotivne materijale u kojima se ne spominje sporni sustav. Dodatno, vlasniku patenta će morati isplatiti odštetu u javnosti nepoznatom iznosu. 
 
Odluka je na snazi do 25. prosinca ove godine kada ističe rok trajanja patenta.  

Pročitajte više