Mercedes SL posve službeno

Foto: Mercedes

OBNOVLJENI SL u hrvatske salone dolazi početkom travnja iduće godine. 
 
Još jedna Mercedesova legenda razotkrivena je u novom, osjetno dinamičnijem, izdanju. Tranzicija novih modela odlično prolazi, a SL je u vrhu Mercedesove ponude i možda najznačajniji novitet sezone u svom segmentu. 
 
 
Iako smo već imali prilike upoznati se sa SL-om nije naodmet spomenuti kako novo izdanje donosi bitne vizualne promjene. Forma vozila je osjetno dinamičnija, ali bez rasprodaje tradicionalne elegancije po kojoj je SL poznat.
 
Sprijeda se SL nameće novodizajniranom rešetkom sa LED prednjim svjetlima i povećim usisnicima. Bočne linije otkrivaju sportske gene, dok stražnji kraj nudi jasnu poveznicu sa novim dizajnerskim izrazom tvrtke. Sklopivim vario krovom upravljat se može do brzine od 40 km/h. 
 
 
Poznata je i paleta dostupnih motora. Ponuda starta modelom SL 400 s 3.0 V6 motorom osnaženim na 270 kW (367 KS) i 500 Nm. Dalje slijedi SL 500 s V8 motorom i raspoloživih 335 kW (455 KS) i 700 Nm. Vrh ponude rezerviran je za dvije AMG izvedbe u obliku modela SL 63 i SL 65. Prvi je pokretan 5.5 V8 motorom sa 430 kW (585 KS) i 900 Nm, dok je za SL 65 izvedbu rezerviran V12 sa 463kW (630 KS) i okruglih 1.000 Nm.
 
Svi modeli postižu maksimalnih 250 km/h, dok ubrzanje do 100 km/h odrađuju za manje od 5 sekundi. SL 400 treba 4,9 s, dok su top modelu potrebne okrugle 4,0 s.
 
 
Standardno se snaga na kotače prenosi preko novog 9G-Tronic devet stupanjskog automatskog mjenjača. S Dynamic Select sustavom značajke vozila mogu se dodirom na tipku promijeniti u sekundi, i to postavke motora, odziv mjenjača, ovjes i upravljački sustav. Što se ostale opreme i kvalitete izrade tiče svaka riječ je suvišna. Jednostavno, u novom SL-u se ne oskudijeva. 
 
Naravno, SL nikada nije i neće biti svakome dostupan. Točne cijene valja još pričekati, ali sasvim je sigurno da će biti na razini onih dosad uobičajenih.

Pročitajte više