Niska cijena nauštrb sigurnosti: Električni Citroen podbacio na testu sigurnosti

Foto: Global NCAP

S NULA osvojenih zvjezdica Citroenov model je podbacio na testu Global NCAP-a. 

Novi e-C3 je možda i najveća nada Stellantisa u pogledu elektrifikacije šireg sloja potencijalnih kupaca kojima je cijena itekako bitna. Testirani primjerak proizveden je u indijskim pogonima, a rezultati su, najblaže rečeno, razočaravajući. Pritom valja imati na umu da se radi o modelu za tržišta u razvoju koji nosi isto ime, ali je lansiran još 2022. godine.

Primjerak opremljen s tek dva zračna jastuka ostao je na nula osvojenih zvjezdica za zaštitu odraslih putnika, podjednako vozača i suvozača, i to u predjelu prsišta. Na ovom modelu nema bočnih zračnih jastuka ni uz doplatu, a ne nudi se ni ESC sustav. 

 

Alejandro Furas, glavni tajnik Global NCAP-a, rekao je: “Ovo je užasan rezultat Stellantisa. PSA je nekoć bio lider u sigurnosti, ali sada, kao dio grupe Stellantis, čini se da je proizvođač napravio veliki korak unazad. Nadamo se da će se ovaj očiti negativni trend globalno hitno ispraviti."

>> Cjelokupan izvještaj možete vidjeti ovdje

David Ward, izvršni predsjednik Zaklade Towards Zero poručio je: “Ovaj rezultat Stellantisa ozbiljno je zabrinjavajući, ne samo za potrošače na indijskom tržištu već i za one na tržištima u razvoju diljem svijeta“, poručio je Ward i najavio kako će sljedećeg mjeseca tijekom NCAP24 Svjetskog kongresa u Münchenu raspravljati o ovoj temi. 

Podsjetimo, Citroen e-C3 koji se nudi u Europi je daleko bolje opremljen, pa tako standardno nudi šest zračnih jastuka, ABS, ESP te sigurnosni paket u koji ulaze sustavi automatskog kočenja u nuždi, prepoznavanje prometnih znakova i sl. Početna cijena je 25.900 eura. 

Pročitajte više