Osmislio je novog Fiću, Stojadina i Yugo, a sada je dizajnirao i novu Neveru

JOŠ 1980-ih vozila su imala apsolutni monopol, a onda ih je snašla ista sudbina kao i bivšu državu.

Htjeli to priznati ili ne, upravo su ta Zastavina vozila bila jedan od pokretača poslijeratnog razvoja na ovim prostorima, ali su bila i presudna u motorizaciji stanovništva. Iako su mnogi modeli bili predmet sprdnje, posebno u novijoj povijesti, mnogih automobila prisjećamo se s nostalgijom. 

Sve te modele sada je s velikim vremenskim odmakom u dizajnerskom smislu aktualizirao vojvođanski grafički dizajner Laslo Nađ Perge. On je u svoje slobodno vrijeme odlučio dizajnirati duhovne nasljednike Zastavinih modela. 

Retro je u modi

Svojevrsni retro modeli danas su itekako u modi. Osim Volkswagenove Bube koja se (još) nije snašla, brojni su retro modeli danas aktivni ili će uskoro biti. Fiat 500 možda je najpoznatiji primjer, a slijede ga Honda e, te modeli u dolasku – Renault 4 i Renault 5. 

U takvom ozračju čak i tržišno gledano takvi bi modeli mogli imati smisla. Doduše, možda ipak više u nekom prizemnijem izdanju, bližem onome što radi Dacia. Dizajner Perge je, pak, ponudio moderne interpretacije Zastavinih modela zadržavajući neke estetske karakteristike izvornika. 

I dok smo već mogli vidjeti prijedloge novog dizajna za Fiću, Stojadina i Yugo, ovo je prvi put da možemo vidjeti kako bi izgledali Zastava Poly, Yugo Florida, pa i simpatični kombi Zastava 850. Možda je najzanimljiviji Tristać (nadimak Zastave 1300) sada kao Zastava 1500. Tada najluksuzniji domaći automobil zasjao je u novom ruhu.

Rimac Nevera 2

Subotički zaljubljenik u automobile u svojem se najnovijem radu dohvatio Rimčeve Nevere. Pokušao je rekreirati električni hipersportski automobil i učiniti ga estetski modernijim. Osnovni dizajnerski izraz i ovdje je zadržan, ali je oplemenjen atraktivnijim detaljima uz dojam dinamičnije forme.

Prvi komentari su izuzetno pozitivni pa pratitelji pozivaju Rimca da otkupi dizajn i modernizira Neveru u ovom smjeru. 

U galeriji možete vidjeti još neke prijedloge, uključujući i najnoviji - Rimac Nevera 2. Perge je najavio i neke nove projekte, poput Wartburga, pa željno iščekujemo novosti.

Pročitajte više