Počinje serijska proizvodnja prvih robotaksija. U Singapuru

Foto: Hyundai, Motional

IZ HYUNDAIJA dolaze vijesti o otvaranju prve tvornice robotaksija. 

Naime, u Singapuru je otvoren super-moderni pogon s čijih će proizvodnih traka već za koji dan sići prvi robotaksiji naziva Motional IONIQ 5. Automobil su zajednički razvili Hyundai i američka kompanija Motional, specijalizirana upravo za razvoj autonomnih sustava vožnje. Proizvedeni automobili postat će dio flote s kojom će Motional sljedeće godine započeti komercijalne operacije prijevoza putnika na tržištu SAD-a.

Vijest je utoliko značajnija kada znamo da je IONIQ5 prvo vozilo ikada koje u potpunosti zadovoljava standarde za autonomno vozilo 4. razine, za što su dobili certifikat američke agencija za sigurnosne standarde vozila FMVSS (Federal Motor Vehicle Safety Standards). Podsjetimo, 4. razina znači da automobil može u potpunosti raditi autonomno, ali dok se ne razvije zakonodavstvo i evoluira infrastruktura, smije voziti isključivo na ograničenom području (što su obično urbane cjeline gdje su u prosjeku najviše brzine do 50 km/h).

Inače, tvrtka Motional već godinama razvija i testira autonomna vozila širom SAD-a i u Singapuru, a jedan je od osnivača upravo Hyundai, uz irsku tehnološku kompaniju Aptiv koja je poznata po svojim postignućima na polju razvoja mobilnosti sljedeće generacije. Vozilo IONIQ5 Motional testira već godinama u urbanim sredinama s gustim prometom, kao što su Las Vegas ili Boston, u suradnji sa specijalistima za taksi prijevoz Lyft i Uber.

Međutim, Motional razvija i ostala rješenja važna za prijevoz robotaksijima. Primjerice, što kada se automobil nađe u neobičnoj situaciji kao što su nailazak na palo stablo ili se dogodi bilo koji drugi neočekivani scenarij. Tada će automobil kontaktirati svojevrsni centar za podršku, gdje će ljudski operator pomoći softveru koji upravlja automobilom da se izvuče iz takve situacije. Napominjemo kako operator neće daljinskim putem upravljati vozilom, nego samo mu pomoći da sam izvede manevar koji će biti siguran, legalan i brz. Naravno, sustav će ujedno i naučiti kako se ubuduće izvući iz slične situacije. 

Pročitajte više