Ova zemlja je upravo zabranila prodaju Audi, Volkswagen i Porsche vozila

Foto: 123rf

IAKO se tek stišao relativno nedavni skandal u Volkswagenu zbog varanja s ekotestiranjima dizelskih motora u SAD-u i Europi, on se proširio drugim dijelovima svijeta, i aktualan je i pet godina kasnije. Naime, Južna Koreja je zabranila osam modela Volkswagen grupe zbog prevare vezane uz navođenje netočnih razina ispušnih plinova, javlja Road Show.

Zabranjeni modeli Audija, Porschea i VW-a

Tri marke VW grupe vozila su došle pod kontrolu u Južnoj Koreji u lipnju 2018. godine, nakon što je Njemačka otkrila neispravne sustave za kontrolu emisija ispušnih plinova. Tamošnje su tvrtke potom iznijele vlastite nalaze Ministarstvu zaštite okoliša u studenom iste godine.

Modeli koji se više neće prodavati u zemlji su Audi A6 40 TDI, dva modela Audi A6 50 TDI, dva modela A7 50 TDI, Volkswagen Touareg V6 3.0 TDI, Volkswagen Touareg 3.0 TDI 4Motion i Porsche Cayenne, javlja The Korea Herald. Južnokorejsko ministarstvo zaštite okoliša u svojoj je istrazi otkrilo da je došlo do "manipuliranja uređajima za kontrolu zagađenja" u svakom od imenovanih modela vozila.

Između svibnja 2015. i siječnja ove godine, ovih osam modela automobila je prodano u ukupnom broju od 1.261 vozila na lokalnoj južnokorejskoj razini, a za svaki je od modela automobila utvrđeno da emitira 10 puta veću količinu dušika od one navedene na prodajnim certifikatima.

Nejasno je li svaki automobil imao uređaj ili softver za lažiranje razine štetnih ispušnih plinova, a koji su bili već predmetom spora VW-a u SAD-u. Takvi uređaji prikazuju niže razine ispušnih plinova tijekom ispitivanja od onih u redovnim uvjetima vožnje. Volkswagen nije za sada komentirao ovaj navod. 

Audi A6 (Foto: EPA)

Novčana kazna od skoro 10 milijuna dolara

U planu je poništavanje uvoznih dozvola za svih osam modela Volkswagen grupe koja će morati predložiti korektivne mjere kako bi se osiguralo da sva prodana vozila budu usklađena s prodajnim certifikatima. 

Naravno, nadležno Ministarstvo će navedene tvrtke i novčano kazniti kaznom u iznosu od 9,8 milijuna američkih dolara, po trenutnom tečaju. 

VW grupa je već do sada potrošila milijarde dolara širom svijeta za plaćanje novčanih kazni i podmirivanje tužbi vezanih uz prodaju dizelskih vozila koja zagađuju okoliš više od predviđene razine.

Pročitajte više