Ovo je novi auto francuskog predsjednika

Foto: DS Automobiles

EMMANUEL Macron nastavlja tradiciju vožnje u francuskim automobilima. 

Kako francuska autoindustrije već neko vrijeme nema reprezentativnu limuzinu u ponudi, automobile kao što su DS, SM i CX iz Citroena, Peugeot 607 ili Renault 25, sada će naslijediti i jedan crossover. Izbor je pao na DS 7 Crossback Élysée. 

Osnova je DS 7 Crossback E-Tense 300, ali je automobil zbog boljeg komfora dodatno produljen. Razmak između osovina narastao je 200 mm, a duljina je narasla na 4790 mm. Osim povećanja duljine automobil je dobio i malo oklopa, a za novonastalu ulogu dobio je i prigodne nosače zastavica te signalna svjetla upozorenja. 

Od unikatnih detalja izdvajaju se posebno 20-inčni naplatci, RF oznake te antena za specijalne komunikacijske sustave oblika peraje morskog psa. 

Očekivano, iznutra automobil ima individualna sjedala, straga s električnim podešavanjem i središnjom konzolom s kontrolama ventilacije sjedala i bežičnim punjačem. Interijer je presvučen crnom kožom s detaljima od alkantare. 

Pogon je ostao neizmijenjen. Plug-in hibridni s dva elektromotora i baterijom od 13.2 kWh kapaciteta. Maksimalna snaga je poznatih 300 KS i 520 Nm, ali su performanse zbog dodatne mase oklopa nešto lošije. Podsjetimo, DS-u u originalu treba 5.9 sekundi do 100 km/h, a doseg mu je 58 km. 

DS 7 Crossback Élysée je već ušao u službu, ali nije poznato koliko primjeraka je dano predsjedniku na korištenje. Sudeći po učestalosti promjena, realno je očekivati da će idući predsjednički auto biti DS 9.

Pročitajte više