Ovo su kandidati za automobil godine. Kako biste vi glasali?

Foto: Renault, BMW, KIA, BYD, Renault, Peugeot, Volvo, Toyota

POMALO ELITISTIČKI, ali i dalje jedan od najcjenjenijih svjetskih izbora za automobil godine, novinarski izbor za The Car of the Year 2024. objavio je svoju konačnu listu kandidata za tu prestižnu titulu. Podsjetimo, u ovom izboru najbolji automobil bira 59 novinara iz 22 zemlje, koji su između 28 nominiranih automobila odabrali njih sedam za finalnu listu.

Ovaj novinarski izbor svoj ugled zaslužuje činjenicom da su članovi žirija sve redom iskusni automobilski novinari, jer čak i doći u poziciju da se bude u žiriju dugačak je i zahtjevan proces. Također, sve nominirane automobile novinari su morali voziti, organizirane su i usporedne test-vožnje te se stoga očekuje da konačna odluka zaista bude objektivna.

Iako je na široj listi bilo automobila kineskih marki više nego ikada, njih tri sa šest modela, u finale je došao tek elektro-automobil BYD Seal. S obzirom na to da je ova kineska marka imala čak četiri modela među nominiranima, jedan je - čini se - morao proći. Zato nisu prošle neke vrlo poznate marke: među odabranima nije novi Mercedes E-klase, zatim po mnogima najbolji električni Volkswagen ID7, čak niti nova generacija Toyote Prius. U finalu nema niti vrlo originalnog Fiata 600e niti vrlo zanimljivog Smarta #1.

Zato su u finale od "Europljana" prošli nova generacija BMW-ove serije 5, Peugeot 3008 u električnoj i ICE izvedbi, nova generacija Renaulta Scenic i zaista revolucionarni Volvo EX30. Japan predstavlja samo Toyota s novom verzijom modela C-HR, predstavnik je Južne Koreje potpuno električna KIA EV9, dok je Kina zastupljena već spomenutim BYD Sealom. Amerikanci su među nominiranima imali samo Ford Bronco, ali on - relativno očekivano - nije došao do finala. 

Inače, pobjednik izbora proglasit će se na Salonu automobila u Ženevi 26. veljače, a mi vas pitamo: za koji biste vi automobil dali svoj glas?

BMW serije 5

 BYD Seal

 Kia EV9

 Peugeot E-3008/3008

Renault Scenic

Toyota C-HR

 Volvo EX30

Pročitajte više