Ovo su najpopularniji automobili na tržištu rabljenih u Hrvatskoj

Foto: Volkswagen, carVertical, BMW

DOSAD smo naučili koji su modeli automobila najprodavaniji na hrvatskom tržištu, a sad je vrijeme da saznamo koji auti su najpopularniji u Hrvatskoj na tržištu rabljenih vozila.

Studija se temelji na izvješćima o rabljenim vozilima koje carVertical izdaje na temelju upita svojih klijenata. Tijekom prošle godine Hrvati su tražili izvješća o rabljenim automobilima više od 500.000 puta. Izvješća su to koja sadrže podatke o prikrivenim oštećenjima, mogućoj krađi automobila i prepravljanju prijeđenih kilometara te servisnu dokumentaciju i ostale korisne informacije za svakog kupca.

Na temelju analize tih izvješća napravljen je pregled stanja na tržištu koji donosimo u nastavku.

Najtraženiji auto na hrvatskim prostorima i dalje je Volkswagen Golf. Čak 11.22% svih izvještaja o povijesti automobila tiče se Golfa koji je omiljena roba kao novi, ali i kao rabljen. Prema carVerticalu, hrvatske su kupce najviše zanimale informacije o modelima iz 2015., 2014. i 2011. godine.

Drugo mjesto s gotovo dvostruko manje interesa ima BMW-ova serija 3 s udjelom od 6.83% od svih izvještaja. Kupci su najviše tražili izvješća o povijesti vozila iz 2013., 2012., ali i 2008. godine.

Najpopularniji BMW-ov model privlači voznim osobinama i opremom, ali i činjenicom da su i primjerci starijih godišta na našim cestama pravi statusni simboli.

A kad smo kod statusnih simbola, dolazimo do još jednog primjerka omiljenog poslovnog vozila. To je VW Passat, model na koji se odnosi 4.33% svih izvještaja o povijesti automobila. U Hrvatskoj su se prošle godine najviše tražile informacije o modelu iz 2016., a slijede ga one iz 2015. i 2017. godine. Uostalom, to je i nakon Octavije najpopularniji limuzinski model na tržištu novih automobila. Prošle godine prodana su 492, što je bilo dovoljno za 18. mjesto.

Njemačke limuzine su apsolutni hit na tržištu rabljenih, pa se još jedna nalazi i na 4. mjestu najpopularnijih. To je Audi A4 s 3.58% svih izvještaja o povijesti automobila, što znači da se o ovom automobilu raspitivalo gotovo 30.000 kupaca. Najtraženiji je model iz 2016.

Ljestvicu top 5 zaokružuje još jedan BMW. Ovog puta je to serija 5 s 2.88% svih izvještaja o povijesti automobila. Atraktivna sportska limuzina nije jeftina, pa ne čudi ovoliki broj upita. Najviše su se tražile informacije o vozilima iz 2017., 2011. i 2012. godine.

Podaci pokazuju kako na tržištu rabljenih najviše interesa izazivaju upravo njemački automobili. Tržište polovnjaka očito funkcionira nešto drukčije od tržišta novih automobila kako u pogledu popularnosti pojedinih modela tako i kada su u pitanju trendovi vezani uz izbor arhitekture, motorizacije i u konačnici cjenovnog razreda.

Podaci pokazuju kako njemačka kvaliteta još uvijek nema konkurenciju kada su u pitanju marke automobila. Pouzdanost, izdržljivost i atraktivan dizajn karakteristike su koje hrvatski kupci cijene, a ostaje vidjeti što donosi 2021. i hoće li netko uspjeti skinuti s trona kralja iz Wolfsburga.

Pročitajte više