Porsche investira u nogomet, preuzima slavni njemački klub

Foto: Porsche

PORSCHE AG objavio je kako postaje investitor u nogometnog bundesligaša i jednog od najuspješnijih klubova u povijesti njemačkog nogometa, VfB Stuttgart. Osim toga, u nadolazećim godinama tvrtka se obvezuje sponzorirati VfB Stuttgart, podupirući, između ostalog, centar za razvoj mladih.

Uskoro 10 posto dionica

Proizvođač sportskih automobila iz Stuttgarta sada je potpisao odgovarajuće završne dokumente, za koje su urednost potvrdila sva nadležna tijela i institucije, uključujući Deutsche Fussball Ligu (DFL) i Savezni ured za kartele.
Kao što je najavljeno u lipnju 2023., u prvom koraku Porsche AG stječe 5.49 posto dionica VfB Stuttgart 1893 AG-a. Druga tranša će se kupiti u lipnju 2024. Time bi Porsche dobio 10.41 posto dionica.

Kao dio svoje obveze Porsche također preuzima dva mjesta u Nadzornom odboru VfB Stuttgart 1893 AG-a. Ove će pozicije zauzeti Lutz Meschke (na slici dolje), zamjenik predsjednika i član Izvršnog odbora za financije i IT, te član Izvršnog odbora za proizvodnju Albrecht Reimold.

Potez Porschea samo je nastavak uske suradnje automobilskih kompanija i nogometa, a brojni su klubovi u potpunom ili djelomičnom vlasništvu proizvođača vozila.

Tako Audi ima dugogodišnji ugovor s Bayernom. Proizvođač luksuznih automobila je partner s najuspješnijom momčadi Bundeslige od 2002. godine, a također posjeduje 8.33 posto udjela u klubu. Osim toga, tvrtka sa sjedištem u Ingolstadtu daje oko 10 milijuna eura godišnje kao sponzorstvo.

Wolfsburg dobiva 100 milijuna eura godišnje

Volkswagen sponzorira Wolfsburg, a ujedno je klub i u suvlasništvu njemačke kompanije za proizvodnju automobila, koja ga je i osnovala 1945. godine kao klub svojih zaposlenika.

Wolfsburg je godinama bio uvelike zasjenjen Bayernom i Borussijom, a za svojih 79 godina postojanja ima samo jednu titulu Bundeslige. Unatoč neuspjehu u Njemačkoj, vrlo je dobro financiran. Vjeruje se da Volkswagen godišnje u klub ubrizga preko 100 milijuna eura.

Njemački navijači nisu oduševljeni promjenama, prije svega ulaskom velikog kapitala u klubove i ligu. Upravo ovih dana protestiraju bacajući teniske loptice na teren, pokazujući time svoju strepnju da će se nogomet pretvoriti u elitni sport kao što je tenis te postati nedostupan širokim masama.

Obitelj Agnelli uz Juve

Obitelj Agnelli, koja je osnovala Fiat grupu, najveći je dioničar talijanskog nogometnog velikana Juventusa preko svoje nizozemske holding kompanije EXOR. U biti, obitelj pomaže klubu još od davne 1923. godine i zahvaljujući tome Juve je postao prvi profesionalni klub u Italiji.

Danas o poslovanju kluba, koji ima godišnji prihod od gotovo pola milijarde eura, brinu Andrea Agnelli i John Elkann (na slici gore).

Japanski nogometni klub Yokohama F. Marinos osnovan je 1972. kao Nissan Motors FC prije nego što je promijenio ime 1993. Klub je bio jedan od osnivača J-Lige 1991., a i dalje je u vlasništvu automobilske kompanije.

Ono što je zanimljivo je činjenica kako je manjinski dioničar kluba City Football Group - vlasnik Manchester Cityja - što je proširilo suradnju Nissana i s klubovima iz te grupe, među kojima su španjolska Girona i MLS momčad New York City.

Pročitajte više