Porsche misli da ne može preživjeti od automobila, evo što će raditi

Foto: Porsche

USLIJED drastičnih promjena u cestovnom transportu, ali i načinu korištenja automobila u Porscheu misle da ne mogu preživjeti ako će samo proizvoditi automobile.

Upravo je to izjavio Porscheov šef za IT i financije, Lutz Meschke, koji je za britanski Autocar rekao kako Porsche ne može živjeti od tradicionalnih automobila. Naravno, još desetljećima će Porsche proizvoditi automobile koji pružaju vozački užitak, ali će morati divergirati svoje poslovanje.

"Gradovi žele smanjiti promet, pa zato moramo naći rješenja u okviru naše marke. Carsharing nije dovoljan – on neće donijeti nama značajan profit. Ako želite komad kolača, morate razmišljati o ulaganjima u druge marke ili u prometna rješenja. Samo da govorimo o Porscheovim automobilima i njihovoj pripremi za buduću mobilnost, to nije dovoljno. Moramo misliti na investicije i biti profitabilni u drugim djelatnostima".

Meschke je pritom vrlo jasan pa kaže kako će 60% njihovih klijenata uskoro živjeti u velikim gradovima, a to znači da će kupaca biti sve manje, posebno onih kolekcionarskih navika koji vole imati više Porschea. Stoga će maržu od 15% biti teško postići.

A prva stvar koju Porsche uvodi je program vjernosti, odnosno najma Porscheovih automobila putem mjesečnog najma koji osigurava pristup gotovo svim modelima. Isti takav program će u naredne dvije godine stići  iz Amerike i u Europu.

Pročitajte više