Predstavljena je nova Toyota Yaris: Znamo sve detalje

Foto: Toyota

NOVA GENERACIJA Yarisa temelji se na prijašnjim postignućima ovog modela, jačajući ga u ključnim područjima i uvodeći nove tehnologije kako bi postao još privlačniji. Performanse, sigurnost i stil pažljivo su poboljšani kako bi se osiguralo da model ostane vodeći igrač u visoko konkurentnom B-segmentu u Europi.

Ključna ažuriranja uključuju dodatni, snažniji novi hibridni električni pogonski sklop, značajne nove i poboljšane značajke sigurnosti i pomoći vozaču, potpuno nove instrumente za vozača te multimedijski sustav koji iskorištava potencijal digitalne tehnologije.

Izrađen u Europi za europske kupce

Novi Yaris kupcima nudi opciju novog, snažnijeg potpuno hibridnog električnog pogona, "Hybrid 130". Pridružujući se dosadašnjoj opciji pogonskog sklopa "Hybrid 115" u liniji, novi "Hybrid 130" koristi prednosti pete generacije Toyotine hibridne tehnologije za postizanje oštrijeg ubrzanja, povezanog sa sportskim karakterom automobila.

S novom "dvostrukom hibridnom" proizvodnom strategijom, Toyota proširuje Yarisovu privlačnost u kritičnom području, jer hibrid je glavni razlog za kupnju za većinu kupaca.

1,5-litreni potpuno hibridni električni sustav ima sjajne rezultate od svog lansiranja, a utemeljen je na učinkovitosti potrošnje goriva te sposobnosti da ide dalje i dulje u potpuno električnom EV načinu rada. 

Veća snaga i okretni moment

Ključna promjena je uvođenje novog hibridnog sklopa mjenjač-diferencijal sa snažnijim električnim motorom-generatorom (povećanje snage s 59 kW na 62 kW), s prilagodbama softvera i hardvera u jedinici za upravljanje snagom (PCU). Rezultat je povećanje ukupne snage sustava od 12%, sa 116 na 130 KS.

Ne radi se samo o maksimalnoj snazi, već je i okretni moment elektromotora povećan za 30%, sa 141 Nm na 185 Nm, a dostupan je u cijelom rasponu okretaja.

To znači brže ubrzanje za pola sekunde brže kako bi se referentna vrijednost 0-100 km/h spustila na 9,2 sekunde. Slično, tu je i brža izvedba pri brzinama pretjecanja, gdje se s 80 do 120 km/h ubrza za 7,5 sekundi.

Toyotino dugogodišnje iskustvo u hibridnoj tehnologiji osigurava da emisije CO2 ostaju najbolje u klasi na 87-98 g/km, dok potrošnja goriva ostaje na 3,9-4,3 l/100 km prema WLTP normi.

Drugačije korisničko iskustvo

Toyota također transformira korisničko iskustvo novog Yarisa s digitalnom tehnologijom, proširujući se od informacija za vozača do zabave i povezivosti u vozilu, pa čak i pristupa vozilu.

Ovisno o razini modela, ugrađen je digitalni zaslon s instrumentima za vozača od 7 ili 12,3 inča. Oba imaju oštro definiranu grafiku u boji koja se lako čita u svim uvjetima osvjetljenja.

Verzija od 12,3 inča može se prilagoditi vozačevim željama za sadržaj informacija i stil prezentacije. Postoji 12 opcija uzorka prikaza, s lijevim, središnjim i desnim zaslonom s više informacija.

Središnji višeinformacijski zaslon posvećen je najčešće korištenim informacijama, poput statusa naprednog sigurnosnog sustava, postavki i upozorenja za vozača.

Lijevi i desni zaslon pokrivaju detalje kao što su informacije o putovanju, potrošnja goriva, audio i navigacijski detalji. Widgeti se također mogu dodati na lijevi i desni zaslon za pristup više informacija, s pomoću prekidača na kolu upravljača. 

Novi multimedijski paket

Novi Yaris ima najnoviji multimedijski paket Toyota Smart Connect, dizajniran za lakše upravljanje sučeljem, koje brzo reagira. Sustavu se pristupa preko 10,5-inčnog zaslona osjetljivog na dodir ili govornim naredbama. Prepoznavanje glasa prešlo je na drugu razinu, s glasovnim agentom "Hej Toyota" koji može odgovoriti na zahtjeve koristeći prirodnije, razgovorne oblike govora.

Na primjer, recite "Hej Toyota, hladno mi je" i sustav će automatski povisiti temperaturu kontrole klime. Glasovna asistencija može slušati zahtjeve bez potrebe za smanjivanjem ili isključivanjem audio reprodukcije.

Današnji kupci žele jednostavnu, besprijekornu vezu s pametnim telefonom kada koriste svoj automobil, a u novom Yarisu to se postiže bežičnom integracijom za sustave Apple CarPlay i Android Auto.

Bežična nadogradnja sustava

Toyota također čini život lakšim i jednostavnijim isporukom nadogradnji softvera za multimedijske funkcije i napredne sigurnosne značajke bežičnim putem s pomoću podatkovnog komunikacijskog modula automobila. Oni se zatim mogu preuzeti i instalirati kada to odgovara vlasniku, bez potrebe da se automobil nosi u servisni centar.

Yarisova digitalna preobrazba uključuje novu značajku Smart Digital Key, koja je standardna u Premiere Edition. Povezan s Toyotinom MyT aplikacijom, to omogućuje da do pet korisnika pristupi vozilu koristeći svoj pametni telefon. Dizajniran je za potpunu praktičnost: možete zaključati, otključati ili pokrenuti vozilo bez potrebe da vadite telefon iz torbe ili džepa.

Kompatibilan je s Apple i Android uređajima. Aplikacija MyT također nudi korisne funkcije kao što su daljinsko zaključavanje i otključavanje vozila, upravljanje klimom za zagrijavanje ili hlađenje kabine prije putovanja i aktivacija svjetala za opasnost kako bi se lakše uočilo vozilo na prepunom parkiralištu.

Pročitajte više