Saabova renesansa u Ženevi

ŠVEDSKI će proizvođač na ženevskom auto salonu izložiti nekoliko noviteta uključujući i karavansku izvedbu top modela.

Riječ je o modelu 9-5 Sportwagon koji će se na tržištu naći nedugo po ženevskoj premijeri. Na salonu će biti predstavljena i osvježena verzija modela 9-3, specijalna serija cabrio izvedbe kao i "uzbudljivi konceptni automobil koji će najaviti dizajn i tehnologije koje će se naći u budućim generacijama Saabovih modela".

Vratimo se mi novom karavanu za kojega se u Saabu nadaju kako će im znatno podići prodaju. Naime, u prethodnoj generaciji čak 50% prodanih modela 9-5 su bili karavani, pa Šveđani ponovno očekuju slične rezultate.

S dizajnerske strane limuzinski i karavanski će se model razlikovati tek straga gdje će Sportwagon dobiti i koji centimetar dodatne duljine. Ukupna zapremina prtljažnika iznosi 527, odnosno 1.600 litara sa spuštenom stražnjom klupom preklopivom u omjeru 60:40. Njenim preklapanjem dobit će se gotovo dva metra ravne podnice (bez potrebe uklanjanja naslona za glavu i sl.).

Korisnike će veseliti i ravni okvir prtljažnog prostora, opcijski električni poklopac prtljažnika, kao i više pretinaca ispod podnice uključujući i onaj za mokre stvari i sl.

Model će biti dostupan s turbo benzinskim i dizelskim motorima preuzetim iz limuzinskog modela, a kupci će moći izabrati i XWD pogon na sva četiri kotača. Cijene će biti objavljene na samom salonu, no očekuje se kako će za karavan biti skuplji od limuzine nekih 1.500 do 2.000 eura.

Pročitajte više