VIDEO BMW Neue Klasse je postao SUV i predstavio novu staru prednju masku

Foto: BMW

BUBREZI su se vratili u normalu, na stare dimenzije.

BMW je sve karte stavio na Neue Klasse, a nakon predstavljanja limuzinske izvedbe pokazao je i X varijantu povišenog SUV-a. Dimenzijama na tragu aktivnog iX3, Vision Neue Klasse X je najava produkcijskog modela, drugog od ukupno šest najavljenih. Podsjetimo, svi spomenuti dolaze na ceste u razdoblju od 2025. do 2027. godine. 

Dizajnerski iskorak

O dizajnu ćemo imati prilike još govoriti, ali svakako je teško ne dodirnuti se prednje maske. Ogromna maska koju su mnogi uspoređivali s rešetkom za roštilj je sada pala na normalne mjere. I ne samo to, vertikalno je usmjerena kao kod starih dobrih BMW-a i, nadamo se, na proizvodnoj izvedbi ipak neće biti osvijetljena. Straga, pak, vizualni potpis viđen na prošlogodišnjoj limuzini. 

Konkretni podaci kažu kako ovaj automobil ima 20 posto bolju aerodinamiku od aktualnih X modela. Novi dizajn guma i izvedba kočnica značajno sudjeluju u poboljšavanju energetske efikasnosti za čak 25 posto. 

O pogonu zasad ni riječi. Ali BMW je potvrdio dolazak šeste generacije eDrive tehnologije s oko 30 posto većim dosegom i otprilike istim poboljšanjem u pogledu brzina punjenja. A 800-voltna arhitektura nije jedina novost jer dolazi i potpuno nov sustav nadzora rada podvozja. 

Kontrolne jedinice u BMW-u sada zovu "super mozgovima“, a razlog je podatak kako sada donose napredak od deset puta u odnosu na postojeću logistiku. Da, ovaj BMW je čak deset puta pametniji od prethodnika. 

Potpuno novi interijer

S ovim konceptom BMW nam daje još jedan uvid u izgled interijera budućih modela. Klasičnog kontrolera nema, kao ni prirodnih materijala. Zato su tu ekrani, obilje tehnologije, HyPersonX multifunkcionalni upravljač i 3D Head-Up ispis informacija na cijelom vjetrobranu. 

Za poseban ugođaj tu je i panoramski stakleni krov. 

Klasični X3 ostaje

Neue Klasse X će vrlo vjerojatno stići kao nasljednik modela iX3. Proizvodit će se u našem susjedstvu, u mađarskim pogonima u Debrecenu, a u prodaji bi se trebao naći tijekom iduće godine. Tu recimo i kako će klasični X3 ostati u proizvodnji, i to još jednu cijelu generaciju - novi model dolazi krajem ove godine. 

Pročitajte više