VIDEO Jay Leno testirao Rimčevu Neveru

Screenshot: YouTube

OD svih automobila koje je testirao, a bilo ih je na stotine, Rimčeva Nevera je vjerojatno najbrži auto koji je ikad stigao u slavnu garažu Jaya Lena.

Ako je netko imao priliku voziti mnogo atraktivnih automobila, onda je to svakako Jay Leno. Njegov sud i dojmovi mnogima su važni, čemu svjedoči i izuzetna gledanost njegovih videopriloga na YouTubeu.

Sad je konačno isprobao Rimčevu Neveru, a tom prilikom mu je u goste stigao i Miroslav Zrnčević Mrgud, službeni testni vozač Rimac Automobila. Po mnogima je Mrgud najmjerodavniji da govori o Neveri, bar kad je u pitanju vozno iskustvo, zbog činjenice da nitko nije toliko prešao u Neveri kao on. Procjenjuje se da je do danas u Neveri odvezao oko 130.000 km. I vjerojatno potrošio godišnje potrebe za strujom manjeg grada. 

Prvi dio videa bavi se upoznavanjem s Neverom i saznaje se kako automobil ima pet modova rada, čime se prilagođava potrebama vozača. Mrgud pritom otkriva da je razvoj krenuo prije pet godina, samo nekoliko mjeseci prije premijere u Ženevi, s ciljem postizanja ubrzanja do 100 km/h u manje od dvije sekunde. Prema službenim kalkulacijama, na razvoj Nevere utrošeno je 1.6 milijuna radnih sati. 

 

Za usklađivanje rada launch controla, sustava pomoći pri naglom startu ubrzanja, testni vozači su morali odraditi oko bar 200 ubrzanja od 0 do 193 km/h (120 mph). "Pa to je jako dobro", komentirao je Leno. Pritom je naglasio kako nema više isprika i kako je nakon godina razvoja Nevera gotova stvar – proizvodna izvedba automobila koja se može voziti bilo gdje u svijetu. Veliko dostignuće za zemlju koja nema povijest autoindustrije, zaključio je Mrgud i pritom Neveru usporedio s McLarenom F1.

Jay Leno je u vožnji ostao iznenađen time kako se Nevera vozi bez opterećenja: "To je bez napora, neometano... Ali kad ovaj dođe do mog blatobrana, lupit ću po gasu i ostavit ću ga", rekao je Leno prije nego što mu se približio Mercedes i onda je dao po gasu. 

Leno je na kraju nahvalio automobil rekavši: "Ova stvar je sjajna i opće nije zastrašujuća." Posebno je istaknuo da će i Amerikanci koji vjerojatno nikad nisu čuli za malu Hrvatsku sada slušati o "njoj i njenim pametnim ljudima koji su napravili najbrži i najjači auto na svijetu". 

Poduži video o njegovim dojmovima o Rimčevom automobilu možete vidjeti u nastavku. 

Pročitajte više