VIDEO Kako je Bill Gates doživio londonsku gužvu u samovozećem automobilu

Screenshot: YouTube

BILL Gates je imao priliku doživjeti vožnju u samovozećem automobilu.

Osnivač Microsofta je, najblaže rečeno, ostao iznenađen što autonomna vožnja znači u praksi i koliki su izazovi u stvaranju takvih sustava. Dobio je priliku voziti se u električnom Jaguaru I-Pace opremljenom sustavom autonomne vožnje koji potpisuje Wayve.

Pritom nisu koristili strogo kontrolirani poligon, već su se uhvatili u koštac s prometnim kaosom Londona, što uz gust promet znači i često vrlo uske prometnice, brojne bicikliste, ali i kojekakva iznenađenja. Pritom se sustav koji razvija Wayve ne zasniva na instrukcijama temeljenim na mapama, već uči u realnom vremenu.

Upravo ta iznenađenja u prometu koja se događaju u realnom vremenu traže brzu reakciju, i nadasve optimalnu, a to, sudeći po Gatesovoj reakciji, ovaj sustav odlično odrađuje. Gates je ponesen svojim iskustvom zaključio kako će "autonomna vozila promijeniti transport u drastičnoj mjeri kao što je PC promijenio uredski posao“. 

Gates je uvjeren kako je hardver spreman, a preostali posao je samo prilagodba softvera. A ona je itekako potrebna jer je i tijekom njegove vožnje u Jaguaru reakcija tzv. "sigurnosnog vozača“ bila potrebna. On je mišljenja kako prvo treba automatizirati specijalizirana vozila poput dostavnih ili taksija, a osobni automobili bi zadnji došli na red. 

Inače, Gates se usprkos uzbuđenju koje uvođenje samovozeće tehnologije donosi još uvijek ne odriče samostalnog upravljanja. Nimalo čudno kad na posao dolaziš u Porscheu 959 ili novijem Taycanu, zar ne?

Pročitajte više